SP uit toenemende zorgen over toekomst winkelcentra

logo SP 600x450

logo SP 600x450

Wijk bij Duurstede, 30 september 2013. De SP maakt zich steeds meer zorgen over de toekomst van de drie winkelcentra in de gemeente en met name die van de binnenstad. “Wij horen van zelfstandige ondernemers dat inspraak bij de enorme uitbreidingsplannen bij Rijnvallei aan de rand van de stad nauwelijks zin heeft, en men ziet te weinig concrete steun voor andere plannen. Ook wordt er te weinig gedaan aan de leegstand in de binnenstad en de problemen die hier spelen,” aldus raadslid Jan Oechies, die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan het Wijkse college.

Inspraakprocedure

Voor de uitbreidingsplannen van Rijnvallei met een grotere Jumbo en Welkoop loopt op dit moment een inspraakprocedure. Diverse belangenorganisaties uitten hier bij de bespreking in de gemeenteraad al eens grote kritiek op. “Ondernemers elders in de stad zijn bang voor leegloop. Zij maken zich ernstige zorgen over het voortbestaan van hun winkel of bedrijf. Zij hebben het gevoel dat de route voor de ontwikkeling van het winkelgebied Rijnvallei vastligt en dat van inspraak nauwelijks sprake is. Wij horen dat de gemeente ook aanvullende wensen van de ontwikkelaar van Rijnvallei ‘kritiekloos’ volgt. Daar willen we duidelijkheid over,” laat Oechies weten.

Speerpunt

Volgens de SP is het voor het behoud van de winkelcentra in de binnenstad, de Heul en de Horden en ook die in Cothen en Langbroek, van groot belang dat er voor alle centra een gelijkwaardige uitgangspositie ontstaat en goede toekomstperspectieven zijn. De partij maakt zich daarnaast vooral zorgen over de toekomst van de binnenstad. “Steeds meer ondernemingen gaan over de kop en er staan steeds meer panden leeg. Citymarketing is een speerpunt in het gemeentelijk beleid. Maar we zien nog te weinig concrete, serieuze stappen,” legt het raadslid uit.

Juridische mogelijkheden

De partij zit binnenkort met een aantal ondernemers om tafel om over de problemen verder te praten en te bezien wat mogelijke oplossingen zijn. Zij vraagt het college de vragen op korte termijn te beantwoorden. “We willen ook graag alle juridische mogelijkheden weten indien het plan aangepast gaat worden en meer weten over de verkeersbelasting rond de rotonde bij Voorwijk nu daar wellicht een flinke concentratie van zaken komt”, eindigt Oechies.