SP laat bewoners over winkelcentrum aan het woord

logo SP 600x450

logo SP 600x450

Wijk bij Duurstede, 30 september 2012. Bewoners uit woonwijk De Heul willen geen verplaatsing, maar juist investeringen in het buurtcentrum. Dat blijkt uit een enquête die de SP heeft gehouden. “Eerder lieten winkeliers weten niets te zien in een gedwongen verhuizing naar Rijnvallei. Als we alles op een rijtje zetten is de conclusie dat het idee van sluiting van het winkelcentrum direct van tafel moet”, aldus SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Verplaatsen winkelcentrum

Enige tijd geleden sprak de SP met verontruste winkeliers. De gemeente wilde volgens hen het winkelcentrum verplaatsen. Uit antwoorden op vragen aan het college van burgemeester en wethouders bleek dat door een ingehuurd bureau onderzoek was gedaan naar de detailhandel in de stad en er in de toekomst ruimte is voor drie winkelcentra. “Daarbij werd naast de binnenstad en De Horden een ontwikkeling bij Rijnvallei als perspectiefvol gezien. De Heul kon dus verdwijnen”, legt Brouwer uit.

Handtekeningen

De winkeliers hoorden als eerste van dit rapport en klopten bij de politiek aan. Zij haalden teven duizenden handtekeningen op. De SP sprak tijdens een middag en avond met omwonenden uit de wijk over de kwestie. In totaal 110 mensen gaven daarbij hun mening. Brouwer; “Wij wilden weten hoe bewoners het winkelcentrum waarderen, wat men anders wil, waar men kansen ziet en of er nog kwesties spelen in de wijk. Dat zijn de vragen geweest waarmee we aan de slag zijn gegaan.”

Waarderingscijfer

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen vindt dat het winkelcentrum moet blijven en wijkbewoners er minstens één keer per week boodschappen doen. “Het gemiddelde waarderingscijfer voor het centrum is een 8,5”, zegt de SP-fractievoorzitter, “Toch kan het aantrekkelijker worden gemaakt. Mensen willen dat de supermarkt blijft, de leegstand wordt tegengegaan en er winkels bijkomen zoals een drogisterij, een kaaswinkel en een postagentschap. Ook moet er worden geïnvesteerd door het bouwen van ouderenwoningen. Punten van aandacht zijn de parkeerdruk, te hard rijden en de overlast door jongeren.”

Aanbevelingen

De SP doet meerdere aanbevelingen. De partij wil een totaalvisie voor het winkelcentrum en de omgeving. De vrijkomende ruimte bij de Jozefschool en het sportcomplex maken de bouw van nieuwe woningen mogelijk. “Verder moeten problemen in de buurt en de leegstand worden aangepakt. En als de Jumbo naar de Rijnvallei verhuist dient er een nieuwe supermarkt te komen.”

Meedenkgroep

Het belangrijkste vinden de socialisten echter dat er een meedenkgroep komt, bestaande uit winkeliers, omwonenden en wijkbewoners, zodat zij serieus betrokken worden bij de planvorming. “We hebben namelijk de indruk dat op ambtelijk niveau en door een bureau ideeën worden ontwikkeld die er op papier mooi uitzien, maar geen draagvlak hebben en ver weg staan van de realiteit. Laat de betrokkenen zelfs kijken, nodig hier bijvoorbeeld de woningbouwstichting en andere instellingen bij uit”, eindigt Brouwer.  

wc heul

Winkelcentrum de Heul moet blijven, aldus de SP