Wijk bij Duurstede, 28 oktober 2017. Bij bridgeclub Dorestad werd deze week de 2e wedstrijd gespeeld van de 2e parenserie. Veel spelers moesten verstek laten omdat er ook een speelavond was voor de externe viertallencompetitie. De uitslag staat verderop.

Workshop

Zoals vorige week al werd aangekondigd komt er weer een workshop bridge. Die staat gepland op maandagavond 27 november 2017 en wordt gehouden in het E & E Gasthuis in Wijk bij Duurstede. Aanvang 19.30 uur en duurt tot ca. half 10. Kosten € 2 per persoon. Opgeven voor deze workshop kan via het e-mailadres van bridgeclub Dorestad Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Spel 7

Op dit spel heeft West een 8-kaart harten en minder dan 11 punten, dus er wordt preemptief geopend met 4 harten nadat Zuid is begonnen met een pas. Vaak zitten de tegenstanders dan met een sterke hand en hun bridgeleven wordt zuur gemaakt met zo’n vervelende opening. Wat ga je als Noord doen? Wanneer er een fit is in één van de lage kleuren dan is een manche in beeld. Is die fit er niet, maar je hebt wel een informatiedoublet gegeven dan zijn de druiven zuur en sta je een slechte score te wachten. Maar Noord zit ook met de vraag of 4 harten gedoubleerd moet worden. Er zijn in elk geval twee slagen in hartens en dan is er ook nog klaver aas en ruiten HV. De down heeft Noord misschien zelf in handen, maar het is wel oppassen geblazen. Als Zuid geen slag meebrengt (die heeft al gepast) dan kan een strafdoublet wel eens slecht aflopen. Oost heeft immers 5 kaarten in de drie andere kleuren en die kunnen bijvoorbeeld 2:2:1 zitten of 3:2 of 4:1 of 3:1:1. Er is in elk geval één kleur waar een singleton of renonce is en wanneer dat ruiten is dan kunnen Noord/Zuid daar geen slag meer winnen. En ook is het mogelijk dat West één kleur mist en waarom zou dat niet klavers kunnen zijn. Kortom, aan een strafdoublet van Noord kleven risico’s.

Straf- of informatiedoublet

In de vorige alinea wordt uitgegaan dat een doublet op een manche ook een informatiedoublet kan zijn. Dat is overigens dubieus, maar er is best iets voor te zeggen om zo’n doublet in stand te houden na zo’n preemptieve opening. Noord kan zeer goed twee kleuren in een sterke hand hebben en de manche willen spelen als er een fit is. Hoe het ook zij, het is in elk geval raadzaam dat een bridgepaar goed afspreekt of zo’n doublet voor informatie of straf is. De lezer wordt uitgenodigd om daarop te reageren.

Uitslag

A-lijn

 1. Janny en Arnold Pastoors, 63.02%
 2. Arna van Schijndel en Theo Roeleveld, 58.96%
 3. Tonny Rijkenhuizen en Kees Kroon, 56.08%
 4. Lia van Stijn en Fridtjof Egeler, 55.83%
 5. Rudyard Regout en Mark Huisman, 55.56%
 6. Willy Vink en Ria Cavadino, 54.44%
 7. Jeanette van Donselaar en Max van Putten, 51.94%
 8. Ditty Verschoor en Adri Vergeer, 51.09%

B-lijn

 1. Mariet Smits en Thea Smit, 67.73%
 2. Henny Luiten en Jan van Beek, 64.69%
 3. Anja Lucassen en Elly Everts, 61.95%
 4. Lisia Bruinink en Hardy Smit, 59.40%
 5. Luus en Ad Wesseling, 56.56%
 6. Adri Verwaal en Jan Everts, 55.26%
 7. Ineke Mondriaan en Eric Harmsen, 54.09%
 8. Anneleen Broekkamp en Mieke van ’t Nedereind, 51.93%

De anderen scoorden lager.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha