Wijk bij Duurstede, 22 augustus 2019. Begin september viert Centrum voor Chinese Krijgskunsten en Rots en Watertraining haar 15 jarig jubileum. In de eerste week van september starten de Tai Chi en Qigong Yoga lessen weer op Sportpark Marienhoeve. Lijkt het u leuk eens kennis te maken met deze oude kunsten neem dan gerust contact op voor een gratis proefles.

Tai Chi Chuan

In de westerse wereld is Tai Chi Chuan (ook wel geschreven als Taijiquan) vooral bekend als een bewegingskunst voor de gezondheid, waarbij de beoefenaar zich kan richten op meditatie als doel op zich en op aspecten van zelfverdediging. Mede daarom wordt Tai Chi Chuan ook wel bewegende meditatie genoemd. De langzame vormen bestaan uit harmonieus verlopende, rustig in elkaar overvloeiende houdingen. Deze bewegingsreeksen vereisen geen bijzondere conditie of bewegingservaring vooraf. Ze kunnen door iedereen moeiteloos uitgevoerd worden, ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid. Tai Chi Chuan is ontstaan vanuit de Taoistische leer, welke er op gericht is een betere gezondheid en meer evenwicht in je leven te brengen. Tai Chi Chuan betekent letterlijk: "Universele Grote Vuist". Tai Chi Chuan is een oneindige weg is die veel geduld, oefening, dicipline en toewijding vraagt van de beoefenaar. De nadruk binnen Traditioneel Tai Chi Chuan ligt uiteindelijk op innerlijke groei.

Qigong Yoga:Meditatie in beweging

Moeder India is de bakermat van alle Yoga, het Sanskriet woord "Yoga" betekent "Verenigen/Samenbrengen" wat aangeeft dat het van belang is niet alleen het lichaam te trainen maar juist ook de geest en het bewustzijn van de mens om zo een heel mens-zijn te ontwikkelen in verbinding met het Hogere Zijn.

Verschillen tussen Yoga en Qigong

Om te beginnen komt Yoga uit India en Qigong uit China. In de Vedische leer spelen de 7 chakra’s een grote rol als energiepunten. In de Chinese leer zijn dat 3 belangrijke centra die men de ‘Dantian’ noemt. Hoewel de uiteindelijke doelen veel overeenkomsten hebben, is de weg ernaartoe anders. Bij Yoga ligt tegenwoordig bij de meeste scholen de nadruk op de fysieke oefeningen (Hatha Yoga) het rekken en strekken. Van oorsprong is Yoga een volledig pad: (Jnana, Karma, Raja, Bhakti) Yoga oefeningen doe je meestal op een matje, er zijn veel liggende en zittende, statische oefeningen, waar je soms best lenig voor moet zijn. Yoga is dus iets meer fysiek en intern gericht. Qigong is echt een energietraining. De bewegingen zijn klein en eenvoudig en doe je meestal staand. En dat kan overal. De nadruk ligt bij Qigong op het laten stromen en reguleren van Qi/Prana/Levensenergie. Zelf ben ik Vedisch geschoold en maak van hieruit de koppeling naar de Taoistische filosofie binnen de Qigong trainingen. Qigong Yoga wordt bij ons gegeven in de vorm van lichamelijke oefeningen, ademhalings oefeningen,filosofie,bewustzijn en eenvoudige meditatie oefeningen.

Voor meer informatie

Centrum voor Weerbaarheid en Chinese Krijgskunsten Paul Seelen www.taichi-reiki.nl / www.samenvanuitjezelf.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha