Wijk bij Duurstede, 23 februari 2019. Ruim tien jaar lang draait de GALM bewegingsstimuleringsmethode (Groninger Actief Leven Model) in de gemeente Wijk bij Duurstede om het beweeggedrag van mensen in de leeftijd 55-85 jaar te stimuleren. Vanuit verschillende organisaties is er een behoefte om deze methode grootser op te zetten en zo een structureel bewegings- en stimuleringsprogramma voor de doelgroep te organiseren. Organisaties die te maken hebben met het sport- en beweegaanbod in de gemeente hebben de koppen bij elkaar gestoken om richting te geven aan het programma ´Gezond en Vitaal Ouder Worden´. Het programma is specifiek gericht om de collectief ouder wordende bevolking van de gemeente Wijk aan het bewegen te krijgen en de sociale contacten te onderhouden. Het wordt gevormd door de volgende professionals en organisaties:

  • Teunie Emons (beweegdocent) van Fit 55+ beweeggroep
  • Frank Brouwer (welzijn) stichting Binding
  • Marie-Rose van Lieshout (fysiotherapeut) van fysiotherapie praktijk Weustink
  • Jorike Olde Loohuis (ambtenaar sport en gezonde leefstijl) gemeente Wijk bij Duurstede
  • Tobias Wijnmaalen (Buurtsportcoach) stichting Wijksport

25% van de 65+ Wijkenaren voldoet niet aan de Norm Gezond Bewegen

Als we kijken naar de demografische ontwikkelingen van Nederland dan zien we dat de vergrijzing de komende jaren fors toeneemt. Uit cijfers blijkt dat het aantal ouderen in Wijk bij Duurstede drastisch zal toenemen, sterker dan landelijk. Het aantal inwoners in de gemeente Wijk bij Duurstede vanaf 65 jaar of ouder neemt binnen een tijdbestek van 20 jaar (van 2020 tot 2040) met maar liefst met 250% toe.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 25% van 65+'ers in de gemeente Wijk bij Duurstede niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voldoet en dat maar liefst 50% van de 65+érs niet aan de fitnorm voldoet. Daarnaast neemt het aantal mensen met eenzaamheid ook toe. Naarmate de leeftijd toeneemt, zien we gevoelens van eenzaamheid toenemen. 35% van de mensen van 65+ uit de gemeente Wijk bij Duurstede voelt zich eenzaam. De gevolgen van eenzaamheid zijn: een verhoging van een mogelijk risico op ziekte van Alzheimer, coronaire hartziekten, depressie, suïcide en vroegtijdig overlijden. Sport als middel kan effectief ingezet worden tegen eenzaamheid waardoor mensen actiever worden, sociale contacten versterken en zich minder eenzaam voelen. (Bronnen: GGD, Atlas 2016, GGD, CBS, RIVM, gemeente WbD)

Doelstelling

Het doel van het preventieve bewegingsstimuleringsprogramma Gezond & Vitaal ouder worden is om het beweeggedrag van mensen in de leeftijd 55-85 jaar,die nog onvoldoende lichamelijk actief zijn, te bevorderen en een gezonde leefstijl te stimuleren.

Fittest in Cothen op 29 maart en Langbroek op zaterdag 30 maart

Alle inwoners worden persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen aan een fittest in hun woonplaats. Iedere deelnemer krijgt inzicht in de eigen fitheid en heeft de mogelijkheid om met een adviseur in gesprek te gaan over de resultaten en een mogelijk beweegadvies. Deelnemers die nog onvoldoende lichamelijk actief zijn, worden aan het eind van de fittest door adviseurs gestimuleerd en geadviseerd om deel te nemen aan een 12-weeks beweegprogramma of deel te nemen aan passend beweegaanbod van geselecteerde beweegaanbieders uit de gemeente.

Gezond & Vitaal ouder worden start met de fittest in Langbroek en Cothen en krijgt na de zomervakantie een vervolg in Wijk bij Duurstede. Deze fittesten vinden plaats op vrijdag 29 maart in sporthal de Rijnsloot in Cothen en op zaterdag 30 maart in sporthal Oranjehof in Langbroek. U kunt zich tot 28 maart 2019 inschrijven voor de fittest op de website. Heeft u vragen over de inschrijving, fittest en/ of het vervolg, dan kunt u contact opnemen met Tobias Wijnmaalen (projectleider) | 06 17 41 35 17 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha