Wijk bij Duurstede, 1 april 2020. Net als op alle andere scholen is de Freinetschool de Windroos druk met het organiseren van het onderwijs op afstand. Nu we weten dat de scholen pas op zijn vroegst na de meivakantie weer open zullen gaan, staan we voor een nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat de kinderen 'bij' blijven en de achterstand niet te groot wordt? Er is veel contact met kinderen en het gemaakte werk wordt goed gemonitord. Dagelijks worden instructies gegeven, rekenlessen, spelling, taal en begrijpend lezen gemaakt door de kinderen en opgestuurd naar de leerkrachten.

Windrooskarakter

Daarnaast vinden we het belangrijk om het 'Windrooskarakter' te behouden. Hoe doen we dat in deze digitale tijd? Wat de Windroos kenmerkt, is ten eerste het excellente taalonderwijs, gebaseerd op de eigen teksten van kinderen. Ook in deze tijd schrijven kinderen elke week een tekst. Via Google classroom krijgen de leerlingen een tekstopdracht. De leerlingen leveren de tekst in en krijgen feedback van de leerkracht. Elke week wordt ook de tekstenkring georganiseerd. Normaal gesproken gebeurt dat in de kring in de klas, nu gebeurt dat digitaal. Kinderen lezen hun teksten aan elkaar voor en stellen vragen, geven tips en tops.

Kijkdoos

De omgeving en ervaringen van kinderen spelen een belangrijke rol in het onderwijs van de Windroos. Vaak worden er musea bezocht in het kader van de onderwerpen in de klas. Nu er tijdelijk geen musea bezocht kunnen worden, bedacht Jonna hier een oplossing voor: We maken onze eigen musea in de vorm van een kijkdoos. Op die manier kunnen wij zelf genieten van de buitenwereld, maar kunnen ook de kwetsbare mensen (die veelal thuis en binnen moeten blijven) genieten van deze musea.

Voor de ouderen

Er zijn verschillende kijkdozen gemaakt; een Van Gogh-museum-kijkdoos, een IJsland-museum-kijkdoos, een jungle-museum-kijkdoos, etc. Deze kijkdozen zijn naar een verzorgingstehuis gebracht, zodat de ouderen hier ook van kunnen genieten. Veel beroemde musea zijn nu te bezoeken via een digitale rondleiding. Dat inspireerde verschillende groepen om ook zo'n digitaal museum te maken, met kunstwerken van alle verschillende kinderen. Op deze manier blijven we de komende weken werken op de Windroos; digitaal werken aan (onderwijs)kwaliteit en natuurlijk aan het behouden van ons eigen karakter.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha