Wijk bij Duurstede, 27 maart 2020. Het was voor ouders en leerkrachten van De Horn een schok. Drie weken tot maandag 6 april gaan de scholen dicht. Wat betekent dat voor ons? Op maandagmorgen 16 maart is het schoolteam bij elkaar gekomen om over de ontstane situatie te spreken. Op welke manier gaan we het onderwijs verzorgen? Hoe gaan we nieuwe leerstof aanbieden? Hoe moet dit digitaal?

Experimenteren

Het was vooral de eerste week een week van experimenteren. De bovenbouwgroepen werkten dit schooljaar op De Horn al met Google Classroom en met Gynzy. Google Classroom is een omgeving waar je werk voor kinderen kan klaarzetten, het werk kan nakijken en met de kinderen kan communiceren. Gynzy is een programma waarmee de reken- en taaldoelen geoefend kunnen worden. Dit programma is volledig ingesteld op het niveau van ieder kind. Deze week hebben de leerkrachten geleerd om met 'Meet' te werken. 'Meet' is een programma om met groepen leerlingen met beeld te communiceren, om uitleg te geven als er nieuwe leerstof op het programma staat. Mailcontact is goed, maar online beeldcontact werkt veel beter. Leerlingen zien de juf, dat werkt zeer motiverend.

Werken op afstand

De leerkrachten van de groepen 1 en 2 maken iedere week op donderdag een lespakket voor alle kinderen. Op maandag worden deze bij alle leerlingen aan huis bezorgd. Van groep 3 t/m 8 krijgen de kinderen nu op afstand onderwijs. De leerkrachten hebben iedere dag contact met de leerlingen. Leerlingen maken de opdrachten die 'klaar' staan. De leerkracht zit op enkele uren per dag achter de computer om de voortgang te monitoren. Het vak leerkracht basisonderwijs is nu een zittend beroep.

Digitale ontwikkeling

De Corona crisis zullen we ons leven lang niet meer vergeten. Het heeft een enorme impact op ons allen. Het betekent echter ook dat de leerkrachten van De Horn een enorme digitale ontwikkeling doormaken. Het werken op afstand stond enkele dagen geleden bij wijze van spreken nog in de kinderschoenen. Nu werken alle groepen op verschillende platforms op afstand.

Hoe ervaart een leerling het werken op afstand?

Toen heel Nederland te horen kreeg dat we niet meer school mochten, was dat een hele grote schok, maar stiekem was ik er ook wel blij mee want, ik had die maandag een toets waar ik behoorlijk tegenop zag. Dinsdag op 17 maart moest iedereen zijn of haar werk ophalen op school. We kregen van alles mee: Rekenen, spelling en heel wat taken op de computer.

Ik was meteen begonnen in de tuin omdat het heel mooi weer was. Ik heb van school een programma meegekregen en mijn dag ziet er ongeveer zo uit:

Ik sta iedere ochtend gewoon op om 7:30 uur en ontbijt om 8:00 uur . Na het ontbijt ga ik aan de slag! Om 11:00 even een drinkpauze, en om 12:30 uur lunchen.

Om 14:30 uur stop ik met werken en ga ik meestal even naar buiten met de hond. Om even lekker een frisse neus te halen. 'S avonds om 20:00 uur kijk ik altijd het nieuws en wat ik dan allemaal hoor schrik ik wel van hoe erg het is.

Dat mensen niet meer op bezoek kunnen bij hun familie, maar dat er ook veel goede dingen worden gedaan zie ik ook, dat mensen eten brengen naar ouderen, en ze helpen met allerlei dingen. Het is nu ondertussen 25 maart, en begin me nu al soms wel te vervelen want je hebt geen vrienden en vriendinnen om je heen.

Ik vind het wel fijn om zelfstandig bezig te zijn met mijn opdrachten maar toch hoop ik dat we over een paar weken wel weer naar school mogen, want ik mis de uitleggen van de juf, de grappen tussen de lessen door, het gegiechel van mijn vriendinnen en het bezig zijn met de hele klas.

Het is niet zo dat ik geen contact meer heb met iedereen, ik app heel vaak en facetimen doe ik ook soms met vriendinnen en met de juf, maar ook met m'n opa en oma, om gewoon even te vragen hoe het gaat.

Ik had nog boodschappen gedaan voor m'n buurvrouw, en zo moeten we allemaal dingen doen om samen door deze moeilijke tijd heen te komen.

Ik had vorige week nog samen met een vriendin huiswerk gemaakt, maar toch voelt het anders.En nu ik in groep 8 zit, hebben we kamp en de eindmusical maar dan is de vraag of dat nog wel door kan gaan. Ik ben wel blij dat we geen eindtoets hoeven te doen, want dat levert minder stress op.

Fien, groep 8

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha