Wijk bij Duurstede, 22 februari 2020. De week voor de krokusvakantie stond voor veel leerlingen van Revius Wijk in het teken van nadenken over de toekomst. Via stages, bedrijfsbezoeken en gesprekken met mensen uit het bedrijfsleven kregen leerlingen de kans kennis te maken met uiteenlopende beroepen.

LB-Café

Op donderdagochtend 20 februari jl. was het loopbaan (LB)-Café; in de aula van de school presenteerden beroepsbeoefenaars uit verschillende sectoren (veelal ouders, maar ook oud-leerlingen) zich aan de leerlingen van de leerjaren 3 en hoger van vmbo-tl, havo, vwo en tto om over hun beroep te vertellen en gegevens uit te wisselen. Een bijzondere gast was Indra Jager. Als oud-leerling kwam zij vol enthousiasme vertellen over haar journalistieke kwaliteiten. Regelmatig schrijft zij stukken in het AD en tijdschrift Linda. Daarnaast had Sierd de Vos zich aangemeld als televisie/programma maker. Opmerkingen van leerlingen die gehoord zijn na gesprekken met andere aanwezigen: “Ik wist niet dat het beroep directiesecretaresse zo breed is; het is zeker niet zo saai als ik eerst dacht.” en “Dat duurzaamheid bij bouw ook een rol speelt had ik niet verwacht.”

Stages

In de avond was het de beurt aan de leerlingen van vmbo-tl 3 om hun stage ervaringen te presenteren. De stages vonden plaats in de eerste week van februari. In nauwe samenwerking met Wijk in Bedrijf vond de school 51 stagebedrijven waar 74 leerlingen een week de kans kregen rond te ‘snuffelen’. Alle leerlingen schreven voorafgaand aan hun stage een CV die ook daadwerkelijk opgestuurd werd naar het stagebedrijf, vervolgens liepen de leerlingen mee bij uiteenlopende bedrijven (paarden coaching, veeteelt, fietsenmaker e.d.). Alle ervaringen van die week werden gepresenteerd aan ouders, docenten, medeleerlingen, geïnteresseerden en natuurlijk de bedrijven en instellingen die de leerlingen de gelegenheid hebben gegeven om stage te lopen.

Bedrijfsbezoeken

Voor leerlingen van havo en vwo 3 stonden in de eerste week van februari bedrijfsbezoeken gepland, zo maakten ook deze leerlingen kennis met diverse beroepen. Zo bezochten bij bijvoorbeeld commerciële bedrijven, maar ook een bank en gemeente.

Profielkeuze

Handig om met deze ervaringen tijdens de krokusvakantie na te gaan denken over het maken van een profielkeuze of het kiezen van een vervolgopleiding. En goed om na deze ervaringen ook eens het besef te hebben dat deelname aan het arbeidsproces heel vermoeiend kan zijn en school wel degelijk voordelen heeft met kortere werkdagen en langere vakanties!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha