Het doel van ditiswijk.nl is primair de verslaggeving van de actualiteiten in de gemeente Wijk bij Duurstede. Wij maken onderscheid tussen ingezonden brieven en redactionele artikelen. Ingezonden brieven en berichten afkomstig van vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen worden geplaatst in de categorie 'politiek', mits de inhoud ervan past binnen het beleid van ditiswijk.nl. Ingezonden stukken m.b.t. politiek worden voorafgegaan door deze introductie. Hiermee is duidelijk dat de inhoud van het stuk de visie is van de betreffende partij en niet van de redactie. De redactie van ditiswijk.nl wil hiermee haar neutrale invalshoek waarborgen.

Wijk bij Duurstede, 4 februari 2018. In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 januari was er een wederom een met geweld gepaard gaande poging tot het ontvreemden van een bankkluis. Deze keer was winkelcentrum De Heul de plek des onheils. ´Het is vooral verschrikkelijk voor de betrokken ondernemers en omwonenden. Zij hebben de schade ondervonden. Maar het laat lokaal zien hoe slecht de invoering van de nationale Politie is geweest. Dit VVD-beleid zorgt voor deze vorm van onveiligheid. Zelfs in Wijk, dat toch behoort tot de veiligste gemeenten van het land´ aldus SP-raadslid Gert de Heus.

Nationale politie

Eind vorig jaar verschenen er diverse rapporten over de invoering van de nationale politie. Uit het rapport Evaluatie Politiewet 2012 bleek dat de invoering van de Nationale Politie niet helemaal goed is verlopen en zaken te snel zijn ingevoerd. ´En dan hebben de verschillende VVD-ers op het ministerie er ook een potje van gemaakt, was de rol van de OR discutabel enzovoorts. Allemaal zaken die het aanzien van de lokale agenten alleen maar slechter maakten. Ook de VNG concludeerde dat. De invoering moest voor meer veiligheid zorgen, maar als het gaat om grote criminaliteit is het op vele terreinen onveiliger geworden, dankzij de VVD.´

Cameratoezicht

De Heus vindt het dan ook vreemd dat voor de laatste plofkraak de lokale VVD de oplossing zoekt in cameratoezicht. Ten eerste vindt hij dit een schijnoplossing. ´Ongetwijfeld dat camera´s kunnen helpen bij opsporen. Dat is een feit. Maar criminelen weten ook steeds beter deze te omzeilen en dan heb je nog niks aan de investering. Ten tweede moeten we simpelweg meer blauw op straat hebben. Dat was vier jaar geleden de belofte van de VVD. Daar is dus niks van terecht gekomen door het landelijke beleid. Nu mag de Wijkse belastingbetaler dokken voor dit falende beleid. Gekker moet het niet worden.`

Politiebureau

De SP-er noemt het wegbezuinigen van het Wijkse politiebureau als voorbeeld. Hierbij haalt een rapport aan van de landelijke SP. Hiervoor vulden ruim 1600 agenten een vragenlijst in. ´Liefst 85 procent van de agenten vindt dat de kwaliteit minder is geworden en zestig procent vindt dat het door de invoering van de nationale politie onveiliger is geworden. Dat zijn mij cijfers. Agenten vinden het onverantwoord dat er zoveel lokale bureaus zijn gesloten en hebben last van bureaucratie. Nu wordt de reistijd vanuit Doorn of Veenendaal meegenomen als werktijd. Die uren kunnen ze dus niet op de Wijkse straat zijn. Criminelen kunnen zo op de kaart kijken waar de politie aanrijtijden lang zijn, zodat ze kraken kunnen plegen. Onverantwoorde bezuinigingen, en dat dankzij de VVD´, eindigt De Heus.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha