Wijk bij Duurstede, 23 september 2020. Een motie van de SP, WijkNu en het CDA, om af te zien van het plan om een zonnepark aan te leggen aan de Groenewoudseweg, werd gisterenavond in de gemeenteraad weggestemd door de coalitiepartijen VVD, PCG en GroenLinks. De fractievoorzitter van GroenLinks stemde niet mee i.v.m. zijn betrokkenheid bij de EWEC.

Kansenkaart

In toelichting op de motie lieten de fractievoorzitters van het CDA, WijkNu en SP, weten niet tegen duurzame energie te zijn maar wel tegen de voorgestelde locatie. Zij vonden dat er naar een alternatieve locatie zou moeten worden gekeken. De weerstand die honderden Cothenaren middels een handtekeningenactie/petitie kenbaar hebben gemaakt is hier leidend in.

Proces

“Ik begrijp de motie” liet de verantwoordelijk wethouder gisterenavond weten. Hij gaf aan de bestuurlijke koers die is ingeslagen te blijven volgen. De motie die voorlag is volgens de wethouder niet uitvoerbaar, niet wenselijk en juridisch niet haalbaar. De wethouder gaf aan dat op 14 april in principe en onder voorwaarden is toegestemd om medewerking te geven aan het nog te maken plan voor het zonnepark.

Draagvlak

De initiatiefnemer van het zonnepark moet aantonen aan alle voorwaarden die de gemeente stelt te voldoen waarvan draagvlak er één is liet de wethouder de raad weten. Het afwezige draagvlak voor het zonnepark onder de inwoners van Cothen moet de initiatiefnemer van het park zien om te draaien. De wethouder liet de verbaasde gemeenteraad weten dat uit jurisprudentie blijkt dat het niet hebben van draagvlak geen reden is om het bestemmingsplan niet in overeenstemming te laten zijn met de ruimtelijk ordening. De wethouder liet de gemeenteraad verder weten: “Het is aan de ontwikkelaar om te besluiten of het plan na alle kanttekeningen gehoord te hebben alsnog doorgaat”. “Met elkaar zullen we het proces door moeten wanneer de aanvraag komt en dan de uiteindelijke afweging over de locatie moeten maken.”

Stemming

Voor de stemming liet de wethouder de raad weten: “Cothen moet er beter van worden. Het gaat om wezenlijke bedragen daarom roep ik op wacht nou af tot het plan gereed is dan kan het op z’n merites worden beoordeeld.”

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha