Wijk bij Duurstede, 9 november 2019. Op 22 oktober 2019 stelden Jeroen Brouwer (SP) en Gerard Migchels (CDA) schriftelijke vragen aan het college inzake de Stichting Nogges en meer. Op 5 november werden de vragen beantwoord en sinds 8 november zijn deze te lezen op de website van de gemeente.

Toelichting

In de toelichting is te lezen: 'Nu de afspraken voor een nieuwe milieustraat nog op zich laten wachten gonst het van de geruchten in de kringloopwereld. Er worden acties ondernomen en organisaties van buiten de gemeentegrens gevraagd deel te nemen aan tot dusver Wijkse activiteiten. Dat hoeft geen slecht idee te zijn. Laten we dat voorop stellen. Wel levert dit natuurlijk vragen op. M.b.t. marktverstoring, transparantie, optimaal benutten van lokale expertise en het weglekken van inkomsten naar organisaties buiten de gemeente.

Daarnaast heeft de tijdelijkheid van de plek op in het oude Postkantoor een soort van structureel karakter gekregen. Het is/lijkt vreemd dat lokale ondernemers met een kringloopwinkel tegen lokale marktwaarden hun prijzen moeten berekenen (inkomsten en uitgaven van bv huur van panden) en dat hier externe partijen voor een prikkie (althans; als zij nog steeds huren voor enkel water-gaslicht) en al helemaal als de opbrengsten niet meer terug gestopt gaan worden in de Wijkse samenleving.

Dat betekent dus een dubbel verlies.

Nogmaals, kennis van buiten ook heel goed zijn (over die ondernemingen zeggen we niks), alleen is het gek dat er zo wel met gemeenschapsgelden een plek gecreëerd wordt en dat met medewerking van de gemeente andere kringloopwinkels in de gemeente oneerlijke concurrentie blijven ervaren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Ter verduidelijking; we vernemen deze verhalen vanuit het Wijkse speelwereld. Als bezorgde politici willen we hier simpelweg duidelijkheid over. Die helderheid en transparantie verdienen al de inwoners van onze gemeente ook. Daar de betroken organisaties zelf slechts mondjesmaat zaken gepubliceerd hebben, zoeken we via de voor ons openstaande wegen, deze vragen, naar een weg om de transparantie te krijgen. Partijen willen graag transparant werken. Laten we dat dan op deze manier proberen te doen, zodat de verhalen uit de lucht kunnen worden genomen en iedereen verder kan met zijn of haar goede werk voor Cothen, Langbroek en Wijk.'

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha