Wijk bij Duurstede, 8 april 2019. Op 11 maart 2019 stelde Jeroen Brouwer van de SP-fractie schriftelijke vragen aan het college over de ondergrondse vuilcontainers op de Markt. Op 29 maart werden de vragen beantwoord en zijn door een personeels tekort bij de griffie sinds 7 april te lezen op de website van de gemeente.

Toelichting

Eind vorig jaar, in november, stelde de SP vragen over de vuilcontainers op de Markt. Uit de antwoorden bleek dat er weinig klachten binnengekomen waren. (zie noot 1). Als SP vonden we het destijds vreemd overkomen dat er in januari een gemeentelijk persbericht verscheen waarin de eerste zin als volgt was;

´De gemeente heeft veel klachten gekregen over het dumpen van afvalzakken op de Markt.´ Tussen 8 januari tot 31 januari was er blijkbaar veel veranderd. Uit de antwoorden van het college bleek dat de vuilnisdump ´de schuld was van de inwoners zelf´ was. ´ De containers functioneren dus probleemloos, ook ten tijde van de meegestuurde foto. De huidige problematiek bestaat uit illegale bij plaatsingen en onjuist gebruik door bewoners/ horecaondernemers´, lezen wij terug.

In het persbericht werd duidelijk dat de BOA´s daarom meer gingen waarschuwen, de ´illegale vuilstorters´ gingen registreren en indien dat niet genoeg was zouden er boetes worden uitgeschreven.

De afgelopen weken kregen wij weer diverse foto´s binnen over vuilniszakken. Zo was het dit weekeinde weer raak Zaterdagmiddag lager er wederom zakken bij de containers. (zie foto´s zijn van zaterdagmiddag, 9 maart 2018 rond 17.00 uur). Zondag, 10 maart, lag er nog 1 zak. Best frustrerend. De afgelopen weken hebben wij bij bewoners en ondernemers navraag gedaan. Het blijkt dat zij echt alles erin proberen te gooien. Een veel gehoorde antwoord is dan ook; ´Die ´ondingen´ werken volgens niet.´ En dan drukken wij ons maar politiek uit.

Als SP concluderen we dat er dus twee verhalen blijven; de gemeente zegt dat maatregelen genomen, de containers goed zijn en legt de zaak bij de ´illegale vuilstorters´ neer. De bewoners lopen tegen ondingen op. Wie de waarheid ook in pacht heeft; de vuilniszak is bijna een structureel onderdeel van de Markt. Hoe mooi deze ook wordt, het blijft ook een beetje een stortplaats. Niet in de laatste plaats omdat er een nieuw contract is afgesloten voor nieuwe ondergrondse containers, die schoongemaakt gaan worden door de BIGA. Laten we duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van beide zaken. Ondergrond vuilopslag is beter dan plastic bakken in de tuinen, of langs wegen. En het is goed om werk uit te besteden aan de BIGA. Als er echter straks dezelfde problemen ook bij andere plekken voorkomen, dan schieten we er nog niks mee op. De vraag is dan hoe dat probleem getackeld kan worden.

Als SP weten we dat de betrokken mensen p het gemeentehuis er mee bezig zijn. Maar we blijven zeggen; neem de klachten nog serieuzer. Want laat dit niet de structurele smet op de Markt, een van de Parels van Wijk, zijn.

Vandaar dat we vragen om eens met de leverancier en met de omwonenden en horecaondernemers te kijken hoe dit probleem definitief getackeld kan worden.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha