Het doel van ditiswijk.nl is primair de verslaggeving van de actualiteiten in de gemeente Wijk bij Duurstede. Wij maken onderscheid tussen ingezonden brieven en redactionele artikelen. Ingezonden brieven en berichten afkomstig van vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen worden geplaatst in de categorie 'politiek', mits de inhoud ervan past binnen het beleid van ditiswijk.nl. Ingezonden stukken m.b.t. politiek worden voorafgegaan door deze introductie. Hiermee is duidelijk dat de inhoud van het stuk de visie is van de betreffende partij en niet van de redactie. De redactie van ditiswijk.nl wil hiermee haar neutrale invalshoek waarborgen.

Wijk bij Duurstede, 4 april 2018. Vorig week behandelde de actualiteitenprogramma Nieuwsuur wederom de kwetsbaarheid van de regelingen rond het persoonsgebonden budget (PGB). In de zorg wordt met deze regeling veelvuldig gefraudeerd. “Sterker nog; de meeste zorgfraude komt dankzij PGB’s. Daar was vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, al veel aandacht voor. We zijn als lokale SP-fractie benieuwd in hoeverre dat hier ook speelt”, bekijkt Jan Oechies, die er namens zijn fractie vragen over stelde. 

Als zorgprofessional weet Oechies dat veel partijen goed met PGB’s omgaan. Zo is het initiatief het Droomhuis een groot succes. Toch bekijken de SP-ers de laatste nieuwsfeiten met enige bezorgdheid. “Enkele jaren geleden is er dankzij BBNU, nu WijkNu, meer ruimte gekomen voor PGB’s. Wietze Smit zag dit als een mogelijke goedkope regeling voor de tekorten in de zorg en noemde dit een efficiënte manier van het inzetten van WMO gelden. Hij zei bijna letterlijk dat er geld te verdienen viel. Met GroenLinks waren wij tegen. De fraudegevoeligheid was een van de punten”, herinnert Oechies. 

Uit recent onderzoek blijkt dat landelijk de in vele fraudezaken in de zorg de PCG regelingen een rol spelen. Eind 2017 was hier via de media al aandacht voor. De VNG heeft een speciaal team opgezet, dat bestuurders hierover informeert. Oechies; “Op haar website staat dat landelijk gezien optreden tegen zorgfraude niet in het dna zit van bestuurders. De VNG geeft ook aan dat handhaving juist nodig is, nu er in de zorg meer gesjoemel voorkomt. We willen weten of het college hierbij aangesloten is.” 

Bij de debatten in het verleden haalde de SP aan dat inzetten op goede thuiszorg veel belangrijker is. Gelukkig hebben de diverse colleges dat de laatste jaren ook gedaan. Het maakt het ertoe dat de gemeente veel landelijk veel complimenten krijgt over het zorg en welzijnsbeleid. “Mensen die zorg nodig hebben heel vaak niet zitten te wachten om zaken zelf te regelen. En zorg voor mensen gaat wat ons betreft boven geld. Landelijk is er al genoeg op zorg bezuinigd. Maar PGB-regelingen zijn nu eenmaal toegestaan. Om te weten in hoeverre hier dus sprake is van fraude, hebben we vragen gesteld”, eindigt Oechies.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha