Wijk bij Duurstede, 20 december 2017. Vanochtend werd in alle vroegte een poging ondernomen om de laatste 6 perenbomen aan de Zeeuwse Steen voor de hakselmachine te redden. De Wijkse afdeling van het IVN (VNMW) had al tijdens de presentatie in het gemeentehuis bij projectontwikkelaar AKM Reales te kennen gegeven dat er langs de Zeeuwse Steen een bijzondere perensoort stond, de Zwijndrechtse wijnpeer.

Veel inwoners hebben in de zomer een peertje geplukt, de bouwplannen houden in dat de weg verlegd wordt en de bomen gerooid moesten worden. Na enig smeken bij de verantwoordelijk wethouder werd besloten om de overgebleven 6 bomen te gunnen aan liefhebbers.Om 8 uur vanochtend meldde zich een belangstellende om deze uit de kluiten gewassen perenbomen op de aanhanger te vervoeren naar Bilthoven en in zijn achtertuin te planten.

Gebakken peren

Bij de eerste poging van het gespecialiseerd bedrijf brak de diepgewortelde penwortel af. Na voorzichtig uitgraven met de shovel van een tweede boom bleek het wortelgestel niet helemaal gezond te zijn en daarop werd besloten, mede vanwege de aanwezige leidingen in de grond, om geen verdere pogingen meer te ondernemen.

Henny Olthof, van VNMW, vertelt enigszins teneergeslagen: "we hebben er geen spijt van om dit te proberen, ook al kost het een paar centen, afgelopen zomer heb ik nog wat peren geplukt van deze vitale bomen. Wat zou er nu mooier zijn dan een tweede leven voor deze bomen.'

Na een kleine twee uur werden er wat telefoontjes gepleegd en de aannemer zal de bomen omzagen zodat de grondwerkzaamheden voor de nieuwbouw van de Hortus voortgezet kunnen worden.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha