Wijk bij Duurstede, 6 oktober 2020. Een deel van de bloemenweide is op 3 september met een maaibalk gemaaid. Langs het struweel was veel verwildering, met name bramen, daar is de bosmaaier aan te pas gekomen. Het maaisel ligt nu op grote hopen om opgehaald te worden. En dan kan nu Florijn aan de slag met de uitvoering van het herstelplan, waar de gemeente, zich hard voor heeft gemaakt. Dit gebeurde naar aanleiding van het per ongeluk wegmaaien van de bloemenweide in mei jongstleden.

Zaaien

Binnenkort , bij gunstig weer wordt door Florijn de grond licht opengetrokken om te kunnen zaaien. Dit gebeurt alleen in enkele banen van 2 meter breed. Dan volgt het zaaien van gebiedseigen soorten tweejarigen voor kleiige grond, allemaal eco kwaliteit van wilde zaden kwekerij de Cruydt Hoeck. Vrijwilligers van de VNMW zorgen voor het harken, zaaien en planten. Het project is een Groen aan de Buurt initiatief, waar Linda Horst met een zelfbeheercontract het aanspreekpunt is. Ook omwonenden voelen zich betrokken bij dit project. Via de VNMW kunnen zij zich melden als er behoefte is aan informatie of motivatie om mee te helpen in het beheer.

Struiken

Eind november worden 27 struiken geleverd door Florijn. Dat zijn dezelfde struiken die in mei zijn weggemaaid. Een grote wens is dat het terrein daarna met rust wordt gelaten. Dat schijnt de beste manier te zijn om biodiversiteit en bodemkwaliteit te krijgen. Dus laat daar geen honden meer loslopen. Dat mag wel verderop in de Noorderwaard. En nu maar hopen op de kracht van moedertje natuur.

Lees ook:

Bloemenweide Noorderwaard per ongeluk gemaaid
Herstelplan bloemenweide Noordenwaard
Een bloemenweide in het gemeentelijk groen

 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha