Wijk bij Duurstede, 13 april 2020. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben het jaar 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de wilde eend. Niet zonder reden want dat vertrouwde beeld in het voorjaar, een vrouwtjeseend met een tiental donzige kuikentjes achter haar aan, is aan het veranderen. Het is de meest voorkomende eendensoort, toch zijn er sinds 1990 zo'n 30% minder wilde eenden. Dat komt overeen met 100.000 broedparen die zonder duidelijke oorzaken, verdwenen zijn. Waar dit door veroorzaakt wordt is gissen. Het is niet de jacht of minder succesvol broeden. Men veronderstelt dat er niet voldoende kuikens volwassen kunnen worden om de populatie in stand te houden.

Tellen!

Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland willen graag antwoord op deze vraag en vragen iedereen in het land om nu de vrouwtjeseenden met kuikens te volgen. Er is weinig bekend over de overleving van kuikens, door meerdere dagen achtereen te tellen hoopt men antwoorden op deze vragen te kunnen geven en wat men vervolgens moet doen om de soort in stand te houden. De waarnemingen kunnen doorgegeven worden met een speciale app, te vinden op kuikenteller.

Hoe werkt het?

  1. Ga op je telefoon naar kuikenteller.org en download de app
  2. Sluit je browser en open de KuikenTeller-app
  3. Voer eenmalig je contactgegevens in, accepteer de algemene voorwaarden en geef de app toestemming om je locatie te gebruiken
  4. Klik op het plus-symbool om een nieuwe kuikenwaarneming in te voeren, volg de zeven stappen en sla je waarneming op
  5. Stuur je waarnemingen naar de database via het upload-symbool

Nb langs de Trekweg zitten twee paren, één met 11 nakomelingen, de ander met 7, waarneming 12-04 is reeds ingevoerd. Bron: Sovon.nl)

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha