Cothen/Langbroek, 11 maart 2020. In de stromende regen vertrok op dinsdag 10 maart een bus met meer dan 40 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem Cothen/Langbroek naar het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld, een museum waar je op een verrassende manier kennis kunt maken met de geschiedenis van de kip en het ei.

Ontvangst

Na de ontvangst met koffie en een Barneveldse sprits was er een geweldige rondleiding. Het museum is ruim opgezet, van een broedmachine tot echte kuikentjes, alles was te zien. Het was een reis door de tijd van de traditionele, kleinschalige pluimveehouderij tot de huidige, diervriendelijke huisvestingsvormen en machines die daarbij gebruikt worden. Duidelijk werd uitgelegd wat nou precies het verschil is tussen scharreleieren, vrije uitloop of biologisch dynamisch en ook werd verteld wat de cijfers in stempels op de eieren betekenen.

Veilinglokaal

Aan het eind van de rondleiding gingen we het veilinglokaal binnen om onder grote hilariteit enkele doosjes eieren en flesjes advocaat te ‘scoren’. Het viel niet mee om op het juiste moment en bij de juiste prijs op de knop te drukken….! Want daardoor kocht ik een wel heel duur doosje eieren… Ik had het er graag voor over.

Winkel

De veiling mocht nog wel even doorgaan, maar het werd tijd om ook nog een bezoekje aan de winkel te brengen. Daar stond alles wat je maar kunt bedenken in kip- of eivorm of met een kip- of eidecoratie. Er werd dan ook veel gekocht! Ziezo, dacht men, ‘kip, ik heb je!’

Met de bus

Het weer was buiten nog steeds om kippenvel van te krijgen en het was dan ook heerlijk om met een comfortabele bus terug naar Cothen te rijden. Onderweg werden lunchpakketjes uitgedeeld en dat ging er best in. Na een boeiende en leerzame ochtend was rond 14.00 uur het gezelschap weer thuis. Meer foto's in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha