Wijk bij Duurstede, 5 april 2019. Henny Olthof en Wim van Impelen van IVN Wijk bij Duurstede zijn op verschillende plekken in de gemeente kasten aan het ophangen voor de gierzwaluw. Op plaatsen waar ze wat moeilijk met ladders kunnen manoeuvreren, hebben ze een hoogwerker gehuurd.

Insecteneters

Wim vertelt; 'de gierzwaluw vliegt altijd tenzij ze op hun nest zitten, het zijn insecteneters die in de lucht foerageren, slapen en paren in de lucht. Een bijzondere vogel die in stedelijke gebieden wat minder de ruimte krijgt. In de oude binnenstad, waar ze normaal gesproken tussen dakpannen, spleten en holtes een slordig nest maken, is door renovatie en isolatie van woningen steeds minder plek voor ze. De leefomgeving kun je een beetje verbeteren door nestkasten zo hoog mogelijk op te hangen zodat ze over een aantal weken voldoende gelegenheid hebben om te nestelen.

Meerdere kasten geplaatst

De kasten worden gefinancierd uit projecten zoals 'Groen aan buurt' of gewoon gekocht, een flink aantal wordt gemaakt door de medewerkers van zorgboerderijen zoals Abrona. Vandaag staan er zes kasten in de planning, in de komende weken volgen er meer.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha