Wijk bij Duurstede, 30 maart 2019. Na de tiende klokslag van de Grote Kerk op de Markt verwelkomde wethouder Wil Kosterman alle aanwezigen om de feestelijke her-ingebruikname van de pompen op de Markt te vieren. Er waren korte toespraken van achtereenvolgens Wil Kosterman, Ruud Muis, één van de initiatiefnemers en Sander van Rouwendaal, aannemer.

Nieuwtjes op de Markt

Wil Kosterman memoreerde hoe het er vroeger aan toeging. Mensen kwamen op de Markt om nieuwtjes uit te wisselen en de kinderen vermaakten zich met het water van de pompen. Mensen hadden het niet breed in de vorige eeuw en als er visite kwam werden de kinderen naar de pomp gestuurd om daar een glaasje water te tappen, dat scheelde weer geld. De gemeente heeft ook water naar de zee gedragen door eind vorige eeuw niet op tijd het binnenwerk te herstellen, de slingers te demonteren en weg te laten kwijnen op de gemeentewerf.

Actieve inwoners

Wil was ook uitermate blij met een mooi initiatief van een groep actieve inwoners om de pompen in ere te herstellen. Twee jaar geleden werd er een slapstick filmpje gemaakt met de serieuze boodschap om er werk van te maken en geld daarvoor beschikbaar te stellen. Het ingezamelde bedrag van € 10.000 werd door de gemeente verdubbeld zodat de vakmannen van Rombout edelsmeden aan de slag konden om de pompen op te leveren in een mooie en werkende staat. Het resultaat na een half jaar restaureren, met behoud van het authentieke mechanisme, het gangbaar maken van de pompen en een nieuwe bron aanboren voor helder water, is een fraai geheel geworden. De slingers zijn ontroest, gestraald en in hoogglans zwart gespoten, het water is helder en op de vierkante kolom van de pomp prijkt de klimmende leeuw met het stadswapen van Wijk.

Waterestafette

Na de korte toespraakjes konden o.a. de kleinkinderen van M. ter Steeg meedoen aan de waterestafette. Wil Kosterman en Ruud Muis pompten de emmers water van de kinderen vol (en hun schoenen en kleren), het team van Wil had als eerste de grote emmer gevuld. Precies zoals Wil Kosterman het aan haar water voelde, bleven de kinderen na afloop nog veel plezier maken op de Markt met de pompen en het water. Meer foto's zijn te zien in het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha