Wijk bij Duurstede, 29 maart 2019. Wethouder Hans Marchal stelde vanmiddag 3 slimme laadpalen in Cothen in gebruik. Op het parkeerterrein bij het Dorpshuys aan de Van Beeck en Calkoenstraat staat de eerste openbare laadpaal gevoed door Eigenwijkse stroom.

50 slimme laadpalen 

Hans Marchal, wethouder met o.a. de duurzaamheidsportefeuille in de gemeente Wijk bij Duurstede gaf aan dat het streven van 50 slimme laadpalen nog niet bereikt is, maar in het huidige tempo zal ongetwijfeld de doelstelling van 50 stuks in 2020 gehaald worden. Op het Walplantsoen denkt men aan uitbreiding van 8 naar 12, voor Langbroek spreekt hij de wens uit om mogelijk een slimme paal aan de Cotherdrift te installeren of in de buurt van het voetbalveld. 'Met de huidige perfecte afstemming van de lokaal commerciële partijen zoals Ewec, van der Sijs techniek, Stedin en de gemeentemedewerkers die alles faciliteren, is deze paal in Cothen wederom een kleine stap richting een energieneutrale gemeente in 2030'.

Door procedures worstelen

Henk Roest van Van der Sijs techniek, vindt het elke keer weer een uitdaging om met veel verschillende partijen door alle procedures heen te worstelen. 'Mede door de inzet van Martin van Bockhove van Ewec mogen we trots zijn op de installatie van een lokaal produkt gevoed met lokale stroom. De samenwerking is uniek en wordt nergens anders in NL gedaan. Normaal is er een provider en die regelt het allemaal wel, ontzorgen noemt men dat. Dat is onzichtbaar, nu is het heel tastbaar wat het allemaal inhoudt, onze eigen paal gevoed met onze eigen stroom'.

Het bijzondere aan de Van der Sijs/Ewec palen is dat er op de kast meerdere palen aangesloten kunnen worden, bij een grotere vraag wordt er gewoon een laadpaaltje bijgeplaatst; de kabels van Stedin zijn ook zwaar genoeg om een hele rij elektrische auto te voeden en Stedin hoeft niet langs te komen om hun gedeelte opnieuw aan te leggen, het blijft één aansluiting.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha