Wijk bij duurstede, 25 februari 2019. “Je zit tussen mensen in hetzelfde schuitje, met soortgelijke pijnlijke verhalen, die vooral in het begin worstelen met tot wanhoop drijvende vragen. Maar onder lotgenoten met veel empathie laat je je schaamte gauw varen. Een Alzheimer Café is een veilige haven.” Dat is de reactie van Marian Matthijs nà haar bezoek aan het Alzheimer Café op 6 februari.”

Wat begon met achteraf herkenbare symptomen zoals vergeetachtigheid, versloffen, toenemende onzekerheid en angsten, die haar moeder aanvankelijk nog handig wist te verbloemen, leidde pas na concretere aanwijzingen tot raadpleging huisarts en via een lange onzekerheid tot diagnose “dementie”. Toen daar nachtelijke zwerftochten bijkwamen, was Marian de wanhoop nabij want je eigen gezinsleven en werk lijden er behoorlijk onder. Het Centrum Indicatiestelling Zorg werd ingeschakeld en er volgde een opname van totaal 6,5 jaar op de gesloten afdeling van E&E Gasthuis.

Marian Matthijs vult aan: “Alhoewel thuis wonen niet langer houdbaar was, kwam het toch hard binnen, als je uitgerekend op jouw verjaardag je moeder moet wegbrengen. Het duurde een flinke tijd voor ze in haar nieuwe onderkomen weer wat rust vond. Ja, dementie geeft je leven kleinere dimensies! Maar het was niet allemaal kommer en kwel. Zo was met zijn allen op de afdeling wafels bakken een groot familiair feest “.

Terugkijkend op deze intensieve periode van zorg voor haar moeder wil Marian Matthijs nog een advies kwijt: “We moeten veel opener over dementie zijn en jezelf maar ook naasten “de pols durven te voelen”. Wat gaat lopen de laatste tijd aarzelend ? ; Hoe komen die sleutels in de koelkast ?; Waar komt die onzekerheid vandaan ? Niets is kwalijker bij dementie dan dat het weggestopt wordt, waardoor je achter de feiten aan komt te lopen. Dat is ook de hoofdreden, dat ik openlijk aan dit interview heb meegedaan : mensen zorg dat je er op tijd bij bent en vraag hulp als dat nodig is!”

Het volgende Alzheimer Café : Woensdagvond 6 maart in E&E vanaf 19 uur met Caroline de Lange : “Wat kan muziek betekenen voor mensen met dementie ?” Meer informatie zie kranten en bij coördinator Marianne Jansen : Ontmoetingscentrum E&E 0343 – 459480. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha