Wijk bij Duurstede, 23 februari 2019. Rond de zomer worden de eerste werkzaamheden uitgevoerd om de Zandweg te verbeteren. De komende weken worden de voorbereidingen hiervoor gedaan. Het gaat om het verzamelen van alle benodigde gegevens en het maken van het bestek. Leden van de projectgroep maakten onlangs een rondgang langs de belangrijkste verbeterpunten.

Visie en ontwerp: Hoe kan de Zandweg eruit gaan zien?

De afgelopen jaren is in een werkgroep met de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW), WijkNogLeuker en de gemeente een visie en een ontwerp gemaakt. Hierin is aangegeven hoe de Zandweg er het liefst uit moet komen te zien. Daarbij zijn ook steeds de aanwonenden betrokken in de vorm van een bewonerscommissie en bewonersavonden. “De gemeente heeft niet het geld om de visie en het gemaakte ontwerp in zijn geheel en in één keer uit te voeren, ” vertelt wethouder Hans Marchal. “Dat was in het begin wel een beetje een domper voor de meedenkers. Ik ben blij dat we dit jaar en volgend jaar wel allerlei verbeteringsmaatregelen uit de visie uitvoeren. We willen daar bijna 4,5 ton voor uit trekken.”

Komende zomer verbetert de Zandweg op een aantal plekken

Meer ruimte voor gestalde fietsen, veiliger voor voetgangers en fietsers en overzichtelijker voor automobilisten, dat is een belangrijke inzet voor de Zandweg.

Bijvoorbeeld:

  • er wordt halverwege een apparaat opgehangen dat de snelheid meet en aangeeft met een “smiley”
  • de rotonde op de kruising met de Remus en Langbroekseweg wordt veiliger en overzichtelijker gemaakt voor overstekende fietsers
  • de zebrapaden worden zichtbaarder gemaakt
  • de situatie rondom de winkels op de kruising met de Steenstraat wordt verbeterd. Met een laad- en los-strook voor winkels op het laatste stuk Zandweg. En het verplaatsen van de bushalte van de Zandweg naar de Steenstraat ter hoogte van de Algemene begraafplaats
  • bij de nieuwe bushalte worden ruim voldoende fietsenrekken geplaatst.

“Waarbij het uiteindelijk ook leefbaarder wordt voor de mensen die langs de Zandweg wonen,” aldus Hans Marchal, “want deze weg is niet alleen een belangrijke toegang voor Wijk bij Duurstede, maar ook een woonstraat.” Daarom verbetert straks ook zeker de uitstraling van de weg. Met fleuriger en mooier groen. Dat was in het begin één van de belangrijkste redenen voor WijkNogLeuker en de VNMW om mee te denken over het ontwerp voor de Zandweg.

Nog meer verbeterwerkzaamheden

Na deze eerste fase wordt later dit jaar de tweede fase voorbereid. Hierbij wordt gekeken naar maatregelen om de snelheid van auto’s te remmen, het verleggen van fietspaden en het maken van meer ruimte voor groen en bomen. Om dit te kunnen uitvoeren wordt de gemeenteraad komend voorjaar voorgesteld om een deel van de beheergelden voor de komende 10 jaar naar voren te halen. En dit in 2020 te besteden aan deze belangrijke verbeteringen van de Zandweg. Meer weten? Kijk dan op deze website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha