Wijk bij Duurstede, 26 oktober 2018. Sinds 10 jaar worden, in de gemeente Wijk bij Duurstede, goed opgeleide vrijwilligers en hun AED’s ingezet als iemand een hartstilstand krijgt. De opleiding, het onderhoud van de 24/7 beschikbare AED’s wordt in onze gemeente verzorgd door de stichting AED HartstikkeNodig. Bij de stichting zijn ruim 200 vrijwilligers aangesloten en zijn 22 AED’s beschikbaar in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

Vrijwilligers

Na een melding van een reanimatie worden de vrijwilligers door de 112 centrale via hun mobiele telefoon gewaarschuwd. Zij gaan naar het slachtoffer, een deel van hen haalt eerst de AED op. In Nederland waren twee organisaties verantwoordelijk voor de uitvoering van de inzet. In 2018 fuseerden deze organisaties tot één organisatie HartslagNu. Vanaf dat moment konden Wijkse vrijwilligers tijdens verblijf buiten Wijk bij Duurstede worden ingezet bij een reanimatie ter plekke. Prima ontwikkeling dachten wij. Maar na maanden aanmodderen blijkt de nieuwe organisatie aan alle kanten te kraken. Zo erg dat dit onnodige mensen levens zal gaan kosten. Daarom luidt AED HartstikkeNodig de noodklok.

Niet meer in systeem

Wil van Dam, is sinds de oprichting van de stichting secretaris. Zij is ook instructeur en verzorgt alle scholingen. Ook doet zij nazorg van vrijwilligers die bij en reanimatie zijn betrokken. “Sinds de nieuwe HartslagNu organisatie in de lucht is kan ik als coördinator niet meer in het systeem. Ik kan de gegevens niet meer beheren, adressen wijzigen of telefoonnummers niet meer aan passen. Van de ruim twee honderd Wijkse vrijwilligers staan er nog maar 100 in het nieuwe systeem. De overige gegevens van de vrijwilligers zijn zoekgeraakt. Als er een reanimatie is Wijk bij Duurstede is geweest krijg ik geen bericht van HartslagNu. Ik kan de vrijwilligers niet bellen en informeren naar hun ervaringen. Zij krijgen van HartslagNu een vragenformulier waar nauwelijks iets mee wordt gedaan. Ons zo mooi opgezette en kwalitatief goede systeem is compleet in de vernieling geholpen. Als ik bel krijg ik niemand te pakken. Kortom er is geen enkele communicatie mogelijk met HartslagNu!”.

Onderhoud

John Jansen is verantwoordelijk voor het onderhoud van de kasten en de AED’s. Hij kan maar zeer beperkt in het systeem. Valt een kast uit, dan kan hij de kast niet tijdelijk uit het systeem halen. In geval van een reanimatie staan de vrijwilligers voor een lege of niet functionerende kast. Normaliter kreeg hij bericht als een AED was ingezet bij een reanimatie. Dat is nodig want er moeten nieuwe elektrodes komen en de batterijen moeten worden getest voor de AED weer opnieuw kan worden ingezet. Resultaat is dat de kwaliteit van de AED’s niet is gegarandeerd. Bovendien worden bij een reanimatie lang niet altijd de dichtstbijzijnde AED’s ingezet. Dat kost weer kostbare tijd. Tijd die bij een reanimatie al zo schaars is. “Wij hebben de problemen besproken met verantwoordelijk wethouder Kosterman”, vertellen van Dam en Jansen. “Zij heeft stappen ondernomen. Vooralsnog kan het disfunctioneren van HartslagNu, ondanks de inzet van vrijwilligers en AED’s, onnodige mensenlevens gaan kosten in onze gemeente”, besluit Wil van Dam.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha