Wijk bij Duurstede, 1 oktober 2018. Vrijdag 5 oktober is het de dag van de ouderen. Als je aan ouderen vraagt: "Wat is belangrijk voor u?" Komt al snel naar voren: "Ik hoop dat ik zo lang mogelijk zelfstandig in mijn eigen huis kan blijven". Helaas zijn valincidenten een grote inbreuk op de zelfstandigheid van mensen.

Valpartijen

"Wij zien regelmatig patiƫnten die als gevolg van een valpartij bij de fysiotherapeut of oefentherapeut terechtkomen." Elke van Amerongen, Eugenie Veldboer, Marie Rose van Lieshout en Liselot de Bruijn steken van wal: "Bij sommige patiƫnten blijft het bij een paar blauwe plekken en de schrik. Anderen vallen ongelukkiger en breken een heup of een schouder of hebben hoofdletsel. Dit zijn ook jongere mensen van rond de 60 jaar."

Valkans neemt af

"We weten dat de val-kans afneemt als spierkracht, balans en kwaliteit van lopen goed zijn" Ook bewustwording van het eigen risico op vallen verkleind de kans op vallen aanzienlijk. " Omdat dit bekend is hebben een aantal fysiotherapie-en oefenpraktijken de samenwerking gezocht. Gezamenlijk hebben ze Wijk Staat opgezet. "Wijk Staat heeft als doel ouderen te informeren over welke factoren een valpartij kunnen voorkomen. Middels het uitvoeren van een aantal korte testen en stellen van een aantal vragen wordt snel duidelijk wat de valrisico's zijn. Mocht uit deze testen komen dat iemand een groot risico heeft om te vallen, dan kan in de meeste gevallen een advies gegeven worden over wat de risico's naar verwachting zal verkleinen. Dit advies krijgt u mee op een handige kaart."

Maak een afspraak

Heeft u weleens stilgestaan bij uw eigen val-kans? De hele maand oktober kunt u een afspraak maken voor een gratis valrisico test bij:

  • Liselot de Bruijn, Fysio Frankenhof, 0343-573542,
  • Marie-Rose van Lieshout, Fysiotherapie Weustink, 0343-571857
  • Eugenie Veldboer, Praktijk Vita, 0343-578329
  • Elke van Amerongen, Fysio Verbeek, 0343-511729

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha