Wijk bij Duurstede, 17 september 2018. Vorig jaar was de oproep om ideeën in te dienen rondom meer natuur spelen en -beleven in onze gemeente. Een speciaal opgericht werkgroep koos uit de inzendingen negen ideeën die een bijdrage krijgen vanuit Bouw Beleef Geniet voor de uitvoering. We kunnen dus van start! De aanleiding van het project Bouw Beleef is een schenking van de voormalige stichting De Speelhoek uit Cothen aan de gemeente Wijk bij Duurstede.

Uitvoering met en door de samenleving

“Het proces eindigt niet bij het bedenken van ideeën,” vertelt wethouder Wil Kosterman, “het begint pas echt bij het bouwen. De initiatiefnemers hebben dus een grote rol in het uitwerken en uitvoeren van hun idee, het betrekken van andere enthousiastelingen voor de uitvoering en het bijbehorende onderhoud.” De gemeente is als eigenaar van de openbare ruimte en opdrachtnemer wel eindverantwoordelijk en ondersteunt bij de aanleg en het onderhoud.

Verschillende initiatieven van start

Komend najaar starten de eerste activiteiten. Zo worden in Cothen al druk vrijwilligers geworven voor de aanleg van een Natuurspeelweide aan de Ossenwaard. De andere beloonde initiatieven zijn: Natuurlijk Heel Leuk (natuurspeelplekken en een natuurspeelroute langs alle initiatieven), Speelpark De Horden (herontwikkeling van het Stijgbeugelterrein voor alle leeftijden), Piet de Springerschool, De Toermalijn en de Carolusschool (meer natuurspelen en groen op de schoolpleinen), Stichting Wijksport (sportief/spelen met natuur), Kinderboerderij De Vliert (waterspeelplek) en Ruud Waltman (promotie gebruik wilgentenen als spel- en bouwmateriaal).

Schenking van opgeheven stichting De Speelhoek

Wil Kosterman: “De bouw van deze bijzondere speelvoorzieningen wordt mogelijk gemaakt door een schenking van de in 2016 opgeheven stichting De Speelhoek uit Cothen. Het stichtingsbestuur heeft mij bij de schenking gevraagd het geld te besteden aan de aanleg en instandhouding van één of meer, zo duurzaam en natuurlijk mogelijke openbare natuur-speelgelegenheden. Voor kinderen in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Met als doel is hiermee bij te dragen aan meer beweging en natuurervaring van kinderen.”

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha