Wijk bij Duurstede, 30 augustus 2018. Het is een bekend feit: mensen die iets mankeren, wonen langer zelfstandig thuis. En dat is een goede zaak. Maar het betekent dat zorg en ondersteuning goed geregeld moeten zijn. In de gemeente Wijk bij Duurstede is daarvoor een belangrijke stap gezet: een veilig, digitaal systeem. Hiermee kunnen zorgverleners toegang verkrijgen tot de woning van inwoners, die zelf de deur niet kunnen openen. Medewerkers in de thuiszorg en wijkverpleging van Vitras, QuaRijn en Buurtzorg gaan -samen met hun cliënten- met één systeem werken.

Sleutelkastje vervangen door veilig systeem

Voorheen hadden veel zorgcliënten een sleutelkastje bij de voordeur hangen. Daarmee konden zorgverleners naar binnen. Maar zulke kastjes zijn niet veilig: ze kunnen gekraakt worden. Bovendien is voor iedereen te zien, dat daar een kwetsbare inwoner woont, die slecht ter been is. De Wijkse woningcorporaties en de zorginstellingen hebben met elkaar afgesproken, dat ze deze sleutelkastjes niet meer willen toestaan. Hiervoor in de plaats komt in de gemeente Wijk bij Duurstede een digitaal slot. Deze zit vast aan de binnenkant van de voordeur. Met een beveiligde app openen zorgverleners en familie de deur. Ook kan natuurlijk gewoon een sleutel gebruikt worden.

Ervaring opgedaan met het nieuwe systeem

Het nieuwe systeem is het afgelopen jaar uitgebreid getest bij 30 woningen. En dat is goed bevallen. Daarom vragen Vitras, QuaRijn en Buurtzorg al hun cliënten die niet zelf de deur kunnen opendoen, om op dit systeem over te stappen.

Goede lokale samenwerking

De afgelopen twee jaar hebben de zorginstellingen, woningcorporaties Viveste en Woonzorg Nederland en woningstichting Cothen samengewerkt met Loket Wijk en de gemeente om dit nieuwe systeem mogelijk te maken. Wethouder Wil Kosterman is enthousiast over het nieuwe systeem: ‘Het is een groot voordeel dat de drie grote zorginstellingen nu voor hetzelfde systeem hebben gekozen. Alle partijen hebben een jaar geleden meebetaald aan een uitgebreide proef met dit nieuwe systeem. Dit is een unieke vorm van samenwerking, waar onze inwoners veel baat bij zullen hebben!’

De oude sleutelkastjes verdwijnen

De oude sleutelkastjes verdwijnen de komende maanden uit het straatbeeld. Wethouder Kosterman heeft daarom tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Ewoud en Elisabethgasthuis op 30 augustus 2018 symbolisch één van de laatste exemplaren met een grote hamer vernield. Daarmee gaf ze het startsein voor het verder invoeren van dit toegangssysteem in de gemeente.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha