Wijk bij Duurstede, 9 juli 2018. In heel Nederland houden imkers in het komende weekend weer 'Open Huis'. In 2006 organiseerde de Bijenvereniging Driebergen-Doorn een ‘open imkerweekend’ in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging. De reacties van alle betrokkenen waren enthousiast, reden genoeg om dit evenement te herhalen en zelfs uit te breiden tot een jaarlijkse landelijke gebeurtenis. Op zondag 15 juli vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur zal 'Bijenstand De Hordenboomgaard' weer deelnemen aan deze 'Landelijke Open Imkerijdag'. 

Hordenboomgaard

Vanaf 1988 worden hier honingbijen “gehouden”, mogelijk bent u nog nooit in de gelegenheid geweest om deze bijenstal te bekijken en uitleg te krijgen over het nuttige bijengebeuren, nuttige insecten (o.a. wilde bijen/zweefvliegen) en onmisbare drachtplanten in omgeving en tuin. Zoals al enige jaren en dit jaar in het bijzonder wordt dringende aandacht gevraagd voor het toch wel dramatisch afgenomen insectenbestand, o.a. door gebruik van breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen en onvoldoende aanwezigheid van geschikt voedsel (nectar/stuifmeel) op belangrijke momenten.

Bijendans

Van bijenzwermen en de mysterieuze “Bijendans” heeft u ongetwijfeld weleens gehoord, ook hierover wordt uitleg gegeven. Een 10-raams observatiekast (bijen achter glas) is in de boomgaard aanwezig, evenals informatiemateriaal en inkijkboeken over de diverse onderwerpen. Zelf geslingerde voorjaarshoning afkomstig uit boomgaard en naaste omgeving, zoals waardevol gemeentelijk groen (o.a.Linden) en hopelijk ook uit uw tuin of balkon, is te verkrijgen. Over bestuiving en de oude fruitrassen valt natuurlijk ook e.e.a. te vertellen, zeker in deze monumentale hoogstamboomgaard. Op de appeltakken voorkomende Insecten (nuttig en 'lastig') kunnen door bezoekers worden 'geklopt' en in een bak door groot en klein worden bekeken (determineren). Voor een gratis sapje – koekje en voldoende zitgelegenheid onder de grote appelbomen in deze mooie omgeving wordt gezorgd. En........... van bijen zult u geen last hebben, tot ziens in de Hordenboomgaard. 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha