Wijk bij Duurstede, 5 juli 2018. Je zal maar een bruiloft hebben in het kasteel en in het park worden er bomen omgezaagd wat gepaard gaat met het nodige lawaai. Niets aan de hand, in goed overleg stoppen de hoveniers met motorzagers om 15.00 uur zodat op het kasteel de bruiloftsgasten ongestoord een feestje kunnen bouwen.

Groot onderhoud

Als onderdeel van het groot onderhoud aan het kasteelbos worden er een 20-tal bomen gekapt. Sommige zijn risicobomen, zoals Martin laat zien is een boom in de top gespleten, andere bomen zijn aan het eind van hun levensduur. Men een hoogwerker wordt tussen de bomen door gemanoeuvreerd om de bomen van boven naar beneden in stukken te zagen, twee medewerkers op de grond houden eventuele wandelaars op afstand. Men schat dat deze werkzaamheden ongeveer twee weken gaan duren.

Vogels en insecten

Van een aantal bomen blijft de stam staan, het zgn. staand dood hout, dit biedt leefruimte aan allerlei insecten, keversoorten en paddestoelen. Spechten krijgen de mogelijkheid om hun broedholen in de stam te slaan.

Begaanbaar

Dit achterstallige onderhoud was veel inwoners een doorn in het oog. Het vorige college heeft in oktober 2017 een subsidie toegekend gekregen en het streven is het park weer goed begaanbaar te maken en de structuur van het oude ontwerpplan van J.D. Zocher jr. weer zichtbaar te maken. Meer foto's in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha