Wijk bij Duurstede, 19 juni 2018. Afgelopen zaterdag stond op de markt, naast het gemeentehuis, een kraam van AED HartstikkeNodig. Bestuur en vrijwilligers stonden stil bij het 10-jarig bestaan. Naast de kraam werden door vrijwilligers, bij toerbeurt, de reanimatie handelingen uit gevoerd. Was in de jaren 90 de overlevingskans na een hartstilstand circa 9%, momenteel is dat, dankzij de inzet van vrijwilliger en AED’s, gestegen tot 25%.

Overlevingskans

Hoe sneller er met de reanimatie kan worden gestart, des te groter is de kans van overleven. “Door de hartmassage blijft het bloed door het lichaam stromen. Door de beademing komt er zuurstof in de longen. Deze zuurstof wordt weer opgenomen in het stromende bloed. Door op deze manier de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang te houden, overbrug je de 6 minuten die de hulpdiensten erover doen om op de plaats van het ongeval te komen”, vertelt Waltraud Hilhorst één van de 200 vrijwilligers.

Elektrische schok

50% van de slachtoffers van een hartstilstand is gebaat bij het toedienen van een elektrische schok door een AED. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Estafette

De reanimatie estafette werd om half tien gestart. Om 13:00 uur arriveerde Burgemeester Poppens in een ambulance van de RAVU op de markt. In zijn toespraak memoreerde hij het nut van de burgerhulpverlening. 10 jaren gelden was AED HartstikkeNodig e eerste professioneel geleide vrijwilligersorganisatie in de provincie Utrecht. Het was een voorbeeld voor andere gemeentes. Poppens sloot de estafette af door zelf de reanimatiehandelingen op de pop uit te voeren. Opleider Wil van Dam gaf hem duidelijke instructies hoe hij de reanimatie uit moest voeren.

Nieuwe vrijwilligers

Motto van het jubileum van AED HartstikkeNodig is: “Uw buurvrouw kan uw leven redden en u het hare, want achter iedere voordeur in Wijk bij Duurstede woont iemand die kan reanimeren”. Wil van Dam kon tijdens de actie van de stichting op de markt al een flink aantal inwoners noteren die in het najaar, gratis, de cursus bij haar gaan volgen. Staat u nog niet op de lijst Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha