Wijk bij Duurstede, 15 juni 2018. In gemeente Wijk bij Duurstede slaan de gemeente, politie en ondernemers de handen ineen om heling te voorkomen door gebruik te maken van het Digitaal Opkopers Register (DOR). Heling is het kopen, bezitten of verkopen van buitgemaakte goederen en voertuigen. In het DOR-systeem houdt de opkopende ondernemer bij wat er in- en verkocht wordt. Dit systeem is gekoppeld aan het politiesysteem waardoor er automatisch gecontroleerd wordt of een ingevoerd goed als gestolen geregistreerd staat. Naast het DOR is Stopheling ook een middel om heling tegen te gaan. De opkopers uit de gemeente Wijk bij Duurstede worden de komende weken benaderd over hoe zij een rol kunnen spelen in de aanpak van heling. Daarnaast kan iedere burger via stopheling.nl controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn opkopers van tweedehands goederen verplicht om de ingekochte goederen te registeren. Registeren kan via de website van de gemeente. Zodra een opkopende ondernemer is aangemeld, voldoet degene aan de meldplicht. In het DOR registreren opkopers in- en verkochte goederen. De overheid en ondernemers willen op deze manier de afzetmarkt van gestolen goederen verkleinen en daarmee ook het aantal woninginbraken terugdringen.

Helers sneller gepakt

De ingevoerde goederen in het DOR zijn gekoppeld aan het systeem van de politie. Het DOR controleert automatisch of een ingevoerd serienummer als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie die daarop actie kan ondernemen. De snelheid van het uitwisselen van gegevens met de politie, vergroot de pakkans op helers, inbrekers en veelplegers. Via www.stopheling.nl zelf registratie controleren Via de website stopheling.nl kan iedereen zelf controleren of een (tweedehands) product als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, kan hiervan een melding worden gedaan bij de politie. Stopheling maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol daarin. Want: ‘Zonder heler geen steler’.

Controle vanaf vierde kwartaal 2018

De opkopers worden vanaf week 24 door de gemeente geïnformeerd over de verplichting van het Digitaal Opkopers Register. Om te controleren of opkopers zich aan de wettelijke verplichting voldoen, handhaven de politie en gemeente vanaf het vierde kwartaal in 2018.

Bent u handelaar in Wijk bij Duurstede?

Meldt u zich dan aan als handelaar in het Digitaal Opkopers Loket. Kijk voor meer informatie op de website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha