Esther Frijlink ontvangt Draaginsigne Gewonden

Wijk bij Duurstede, 5 juni 2018. Maandag 4 juni 2018 ontving Bosniëveteraan Esther Frijlink, inwoonster van Wijk bij Duurstede, het Draaginsigne Gewonden uit handen van burgemeester Tjapko Poppens. Dit gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst in het Huis van de Gemeente omstreeks 17.15 uur. Naasten, familieleden en enkele Wijkse veteranen waren uitgenodigd voor deze bijzondere bijeenkomst.

Respect voor het werken onder zware omstandigheden

Esther Frijlink diende begin jaren negentig in voormalig Joegoslavië, samen met duizenden andere Nederlandse militairen. Zij droeg bij aan handhaving van vrede, waar vrede nog ver te zoeken of nog kwetsbaar was. De missie was vol risico’s en er werd belangrijk werk verricht onder uiterst moeilijke omstandigheden. Beschietingen, intimidatie en tegenwerking van de strijdende partijen stelden vooral in en rond de enclave Srebrenica de blauwhelmen dagelijks op de proef. Vele Nederlandse militairen, onder wie Esther Frijlink, waren verschillende malen getuige van de diepe ellende bij burgers, die de oorlog bij hen veroorzaakte. Burgemeester Poppens spreekt zijn respect uit voor het werken onder deze zware omstandigheden. “Ook u heeft als jonge korporaal bij de bataljonsstaf een hoge prijs betaald. Vooral de extreem bedreigende ervaringen in de week, waarin Bosnische Serviërs u en 69 Nederlandse collega’s gijzelden en de daarbij gevoelde machteloosheid, hebben bij u een diepe mentale wond geslagen.” De gemeente Wijk bij Duurstede hecht er veel waarde aan, dat er belangstelling en respect is voor veteranen. Een plaatselijk comité veteranen organiseert jaarlijks verscheidene activiteiten voor veteranen, die wonen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Esther Frijlink zet zich hier ook actief voor in. Het comité verzorgt ook gastlessen op basisscholen, waarbij wordt verteld over uitzendingen.

Wat is het Draaginsigne Gewonden?

Het Draaginsigne Gewonden (DIG) wordt toegekend aan militairen en veteranen, die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het DIG is een zichtbaar teken van respect en dank. Voor de betreffende militairen en veteranen is het een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht. Sinds 1990 is het DIG aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk ‘vulneratus nec victus’, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha