Dodenherdenking 2018 Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 april 2018. Het Comité 4 mei Wijk bij Duurstede organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse dodenherdenking op vrijdag 4 mei a.s. Het comité nodigt u graag uit bij de herdenking aanwezig te zijn.

Joodse plaatsgenoten

Dit jaar is er tijdens de 4 mei herdenking in Wijk bij Duurstede speciale aandacht voor onze Joodse plaatsgenoten. Omdat er in 1940 geen Joden meer woonden in onze gemeente, komen ze in onze plaatselijke verhalen weinig voor. Maar er hebben wel Joden gewoond in Wijk bij Duurstede en hun kinderen zijn hier geboren. Ze hebben over de markt gelopen waar we twee minuten stil zullen zijn. Velen van hen zijn omgebracht in vernietigingskampen.

Victor Brilleman

Verzet tegen vergetelheid. Dat gebeurt door een bijdrage in de herdenking van Victor Brilleman: 'Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen.'(Talud Bavli). De heer Brilleman is medeauteur van de publicatie "Ordentelijke lieden van de Joodse natie", bijdragen tot de joodse geschiedenis van Wijk bij Duurstede 1671 -1923. De muzikale bijdrage is dit keer van Harmonie Concordia.

Programma Dodenherdenking vrijdag 4 mei 2018

  • 17.30 uur Ontvangst met koffie en thee in Gemeentehuis Wijk bij Duurstede. Iedereen is van harte welkom! Verzamelen voor de Stille Tocht voor het Gemeentehuis.
  • 18.15 uur Start Stille Tocht. Vanaf het Gemeentehuis, voorafgegaan door Harmonie Concordia, via Steenstraat en Singel naar de Grote Kerk op de Markt. Er worden bloemen gelegd bij de graven van de zeven Britse militairen van de 1ste Airborne Divisie op de Algemene begraafplaats en bij het Verzetsmonument aan de Singel (door loco-burgemeester van Wijk bij Duurstede en het Comité).
  • 19.00 uur Aanvang Herdenkingsbijeenkomst: Welkomstwoord door Jaco Rus, voorzitter Comité Herdenking 4 mei Gedachten over'Verzet als voorbeeld' door loco-burgemeester van de gemeente Wijk bij Duurstede. Gedicht gemaakt door Gytha te Nijenhuis voor de landelijke 4 mei herdenking, gelezen door Aukje Boer 'Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen' (Talmud Bavli) door Victor Brilleman Slotwoord door Jaco Rus. Afgewisseld met muziek uitgevoerd door Harmonie Concordia o.l.v. Ruud van de Laar.
  • 20.00 uur Twee minuten stilte. Zingen van het Wilhelmus. Krans- en bloemlegging op de markt.
  • 20.15 uur Einde van de plechtigheden.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha