Eerste weidevogelvoedselbank in Werkhoven en Cothen geopend

Cothen, 22 maart 2018. Het eerste kievitsei is inmiddels gevonden. Het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen zijn begonnen! Helaas gaat het al jaren bergafwaarts met het aantal weidevogels. Landschap Erfgoed Utrecht gaat samen met agrariërs, Weidevogelbeschermingsgroep Kromme Rijnstreek, Stuurgroep Kromme Rijnlandschap en Agrarisch Collectief Utrecht Oost aan de slag om weidevogels een betere overlevingskans te geven. Op een aantal plekken in Werkhoven en Cothen worden daarom onder andere drassige stroken aangelegd in weilanden. Dat is ideaal voor weidevogels want in deze natte gedeeltes kunnen ze veel insecten vinden. En dat is nu net hun favoriete snack.

Onder water

Door het plaatsen van waterpompen en leidingen neer te leggen worden delen van het boerenland onder water gezet. De agrariërs werken hier helemaal vrijwillig aan mee en ontvangen geen vergoeding voor deze voor de weidevogels zo belangrijke maatregel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dat een voedselparadijs voor de kuiken is en tevens een mogelijkheid biedt om te schuilen voor hun natuurlijke vijanden. In Brabant is het aanleggen van deze zogenaamde plas-dras stroken al heel succesvol gebleken. Daar zijn de broedparen binnen 4 jaar gegroeid van 5 paar naar 100 paar!

Vrijwilligers

Dus houd oren en ogen open de komende tijd. Want we hopen dat de weidevogels deze speciaal voor hun ingerichte weidevogelvoedselbank weten te waarderen. En ervoor kiezen om hier in Werkhoven en Cothen te komen broeden en hun kuikens groot te brengen. Vrijwilligers gaan nauwlettend in de gaten houden of de weidevogels profijt hebben van de aangelegde plas-dras stroken. En of er nog aanpassingen moeten worden gedaan. Kijk voor meer informatie over weidevogelbescherming op de website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha