Nieuws uit de Hoogstamboomgaard

Wijk bij Duurstede, 22 maart 2018. De welbekende hoogstamboomgaard aan de Overloop wordt al meer dan 30 jaar onderhouden beheerd door vrijwilligers van Stichting Hordenboomgaard. De vrijwilligersgroep heeft er een flinke taak aan om deze te onderhouden.

Onderhoud

Naast het snoeiwerk wordt in een goed jaar veel geoogst. De oudste hoogstambomen dateren van 1945, en kunnen bij goed onderhoud ongeveer 80 jaar worden. Het gras wordt gemaaid' door schapen, die naar verwachting eind van de maand met lammetjes weer rondlopen. De biologisch beheerde boomgaard, 1,2 ha groot, is onderdeel van het stadspark en is gemeentelijk eigendom.

Nieuwe boompjes

Om de goede relatie met de gemeente te benadrukken had Peter Jansen burgemeester Poppens gevraagd om vanmiddag rond vijf uur twee nieuwe hoogstam goudreinet boompjes in ontvangst te nemen. Niet om mee naar huis te nemen natuurlijk, maar om samen met de aanwezige vrijwilligers deze nieuwe bomen te planten op de plek waar ze in vroeger tijden ook gestaan hebben. Net buiten de Hordenboomgaard zijn ze zodanig geplant dat de oude zichtlijn met de hoogstambomen in de boomgaard hersteld is.

Handen uit de mouwen

Het voorwerk was al gedaan en burgemeester Poppens stak graag de handen uit de mouw om de laatste scheppen aarde rond de kluit te deponeren. Toch ging burgemeester Poppens niet met lege handen naar huis, Tjapko ontving als dank een aantal fraai opgeschuurde dwarsdoorsnede's van de goudrenet gemaakt door Jan Koopman.

Vele handen nodig

Het in stand houden van de boomgaard wordt momenteel door 10 personen gedaan, Peter Jansen zoekt nog meer vrijwilligers, gezien de gemiddelde leeftijd wordt het snoeien steeds zwaarder. De stichting zoekt hulp voor het snoeiwerkzaamheden en voor het oogsten. Meestal wordt dat op een zaterdag gedaan, maar door de weeks kan ook. Men kan zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer foto's staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha