Lezing over meteorieten bij Lions Levefanum

Wijk bij Duurstede, 10 februari 2018. Op woensdag 21 februari zal Niek de Kort, bij Lions Levefanum, een presentatie verzorgen over meteorieten. De lezing zal op 21 februari plaats hebben bij Aegir-Marine Molenviet 34, Wijk bij Duursted, aanvang 20,00. Daarvoor ontvangen de Lions u graag met koffie of thee. De presentatie is gratis bij te wonen, wel graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Niek de Kort

Niek de Kort studeerde sterrenkunde in Leiden en is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Hij publiceert regelmatig, artikelen en boeken, over ruimteonderzoek en sterrenkunde. In het dagelijks leven is hij zelfstandig ondernemer op het vlak van (wetenschappelijke) voorlichting en communicatie.

Lezing meteorieten

Elke dag wordt de aarde met tientallen tonnen puin vanuit de ruimte bestookt. Het overgrote deel bestaat uit stof en zand maar een enkele keer gaat het om een kei. Soms zo groot als grint, een voetbal of … nog groter. Verreweg de meeste van deze indringers verbranden hoog in de dampkring. We zien dan een vallende ster. Echt grote brokstukken branden niet helemaal op. Ze vallen op het aardoppervlak. Die restanten heten meteorieten. Voor de wetenschap zijn die heel belangrijk want nauwkeurig onderzoek van dit materiaal vertelt veel over de oertijd van het zonnestelsel, een slordige 4,5 miljard jaar geleden.

Elke plaats op aarde heeft evenveel kans op een meteorietinslag. Ook in Nederland? Ja, de afgelopen twee eeuwen zijn er zes gevonden. De laatste viel iets meer dan een jaar geleden nabij Broek in Waterland. En enkele jaren geleden kwam een heel bijzonder exemplaar aan het licht dat meer dan honderd jaar geleden was neergekomen nabij Diepenveen. Niek is mede betrokken bij het onderzoek van de meteorieten die in Nederland zijn gevonden. Hij legt op een eenvoudige manier uit wat meteorieten zijn, en wat het opmerkelijke verhaal is van de twee meteorieten waar hij aan werkt. Bovendien … zijn er enkele echte meteorieten te zien!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha