Wijk bij Duurstede, 10 oktober 2017. En dan is het maandagmiddag, de kinderen zijn naar huis. Teambijeenkomst met een afgevaardigde van het schoolbestuur. We voelen de bui al hangen, maar willen er nog niet aan denken. En dan zijn daar de woorden die we niet willen horen. Het Palet gaat dicht. Einde van dit schooljaar sluit de school voorgoed zijn deuren. Door mijn lichaam raast een storm. Een storm van woede, verdriet, onzekerheid en de tranen wellen op. Ik kan ze niet stoppen. Ik wil ze niet stoppen.

De grote vraag is: Waarom?

6 jaar geleden voegden de Hoeksteen en de Jozefschool twee scholen samen tot Het Palet. Een nieuwe lijn ingezet. Veel gedaan aan ontwikkeling, vernieuwing, maar bovenal zijn we gekomen tot goed en krachtig onderwijs, wat open staat voor de kinderen en hun behoeftes. Daltononderwijs, IPC-onderwijs, de katholieke identiteit met zijn normen en waarden. Dit alles gegeven door gemotiveerde en gepassioneerde leerkrachten. Het gaat nu allemaal verloren.

En dat vind ik geloof ik nog het allerergste. Er wordt de ouders en kinderen van Wijk bij Duurstede iets ontnomen. Een keuze voor een kleine school, een keuze voor een school die hun kinderen voorbereidt op het voortgezet onderwijs. (Menigmaal kregen we te horen dat het zo fijn was dat onze kinderen al konden plannen…) Een keuze voor IPC-onderwijs. En dan niet een projectje draaien, maar onderwijs en leren vanuit doelen. Ieder kind de mogelijkheid bieden boven zichzelf uit te stijgen op een manier die bij hem of haar past.

Aan de andere kant is het ook zo dat vele ouders ons niet konden vinden, er geen goed beeld van hadden, of om andere redenen niet voor onze school gekozen hebben. Het is ons niet gelukt ouders er van te overtuigen dat Het Palet een goede keus zou zijn. En nu verdriet, ja dat voert de boventoon, want waar moeten al onze schatten van kinderen naar toe? Hoe zal het ze vergaan? Krijgen ze opnieuw een juf die hun kwaliteiten zal zien en niet alleen hun problemen? Krijgen ze een meester die ze uitdaagt om zichzelf te zijn?

Boos ben ik ook…boos op collega schoolbesturen die geen afspraken wilden maken voor een eerlijkere verdeling van de leerlingen in Wijk bij Duurstede. Op de gemeente die zich ook niet liet gelden. Waarom kunnen we als scholen in Wijk bij Duurstede ons niet opstellen als collega-scholen, maar juist als concurrentiescholen. We zullen er geen antwoord op krijgen. Teleurgesteld? Ja ook, teleurgesteld door ouders die aan het eind van vorig schooljaar op het laatste moment de school verlieten. Het waren er teveel……het heeft ons de das om gedaan.

En nu dan? Tja…nu gaan we met elkaar het schooljaar afronden. Zo goed als we dat kunnen. De ouders die ons trouw zijn gebleven, die in ons geloofden, die ons steunden in de afgelopen jaren. Die ouders en hun kinderen verdienen een goed slot. Nu zit ik nog te vol met emoties, weet me even geen raad, maar dat komt wel weer en dan zal ik samen met mijn collega’s onze schouders er weer onder zetten en doorgaan.

Juli 2018 sluiten de deuren en zullen we een andere werkplek tegemoet gaan. Nooit meer Het Palet…….zonde!!!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha