Wijk bij Duurstede, 13 februari 2021. Verloederen, in moreel of materiaal opzicht vervallen, althans, volgens de Dikke van Dale. Iets wat lijkt te gebeuren, de gemeente kijkt toe en lijkt er niets aan te doen. In Wijk bij Duurstede staat tussen de huizen een krot, andere woorden zijn er niet voor. Het hout is verrot, de ramen zijn stuk of er zit wat hout voor.

verloederen

De woning is al jaren niet meer bewoond, en dus eigenlijk aan de woningvoorraad onttrokken. Het is een postadres geworden en de eigenaar schijnt op een camping te wonen. De tuin is een grote wildernis, en wanneer we geluk hebben komt de eigenaar 1 keer per jaar stiekem naar de woning kijken en is daarna meteen weer weg.

Omliggende huizen zakken in waarde, de buurt gaat er op achteruit. Wie weet wat de staat van het dak is. Maar de gemeente zegt er niets aan te kunnen doen. Dus moeten we maar wachten tot er ongelukken gebeuren. Iets verderop staat een huis met daaronder door een openbare weg. Bij dit huis zie je dat de dakgoot ombouw al los komt, het wachten is wanneer het naar beneden valt op de openbare weg. De gemeente zegt weer hier niets aan te kunnen doen, dus maar hopen dat er niemand onder loopt of staat wanneer het naar beneden komt zetten. Gaan we verder navragen naar punten in Wijk bij Duurstede, auto’s die op oversteek punten staan (drempels) waardoor mensen met een rollator, met een kinderwagen of in een rolstoel niet kunnen over steken. Auto’s die op de stoep geparkeerd worden, dan kunnen ze opgeladen worden. Maar aan de veiligheid wordt niet gedacht. Auto’s die geparkeerd worden in autovrije zones, auto’s op fietspaden of op de toegang tot fietspaden. Fietsen die voetpaden blokkeren waardoor voetgangers de weg op moeten.

Het kan en mag blijkbaar allemaal, want handhaven doet deze gemeente hier op niet. Alleen maar op punten van hun projecten, een fietspad wat voetpad moest worden omdat een terras meer ruimte moest krijgen. Parkeren op de markt. Maar bijv. fietsen op de markt op woensdagochtend weer niet.

Een paar voorbeelden. Maar ach, wat mag ook anders verwachten, kijk naar het voorbeeld. Beginnen we lokaal, men neme een wethouder (wie is even onbelangrijk). Een tijd terug kwam Houten met het voorstel van windmolens bij de Goyer brug aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Op veel plaatsen zag je gele protest posters hangen. En nog durft deze wethouder te zeggen dat er draagvlak is voor windmolens in datzelfde gebied. Kijk naar de DIFTAR, daar zijn kritische geluiden over, een inwoner van Wijk bij Duurstede vraagt via social media andere inwoners om hun mening hierover om samen hierover richting gemeente te kunnen reageren. Deze bewoner wordt op het social medium platform door een wethouder persoonlijk aangevallen. Wanneer de wethouder hierop wordt aangesproken door andere inwoners verwijdert hij vlug al zijn berichten en wil hij alleen nog maar met een heel team het gesprek over de DIFTAR aangaan.

Deze zelfde wethouder doet in de pers zielig omdat hij vindt dat hij door een oud collega wethouder wordt aangevallen in de media. Dit terwijl hij dit zelf een paar weken wel mocht doen richting een inwoner van Wijk bij Duurstede.

Maar ook de oproep, werk zo veel mogelijk thuis! Lieve wethouders, dan is aanwezig zijn bij de start van een weg-verbeteringsproject misschien niet het beste voorbeeld.

Maar ach, deze wethouders krijgen natuurlijk ook weer hun voorbeeld vanuit Den Haag. Hier roept de minister president elke week weer, werk zo veel mogelijk thuis. En wat doet onze minister president, elke keer laat hij mensen naar het Catshuis komen voor een overleg… waarom vragen ze dan aan de bevolking van Nederland om voor hun werk dit soort bijeenkomsten online te houden via bijvoorbeeld zoom of teams?

Dus gemeente, laten we deze idiote trend breken… Ga in gesprek met je inwoners, en doe daar dan ook wat mee ! Ook als het niet in je eigen ideeën straatje past ! Want anders ben ik bang dat onze mooie gemeente echt gaat verloederen…

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha