Wijk bij Duurstede, 30 juli 2018.  De GravenBol is gelegen in een Natura 2000 gebied en natuurlijke wateren hebben hun charme maar soms ook natuurlijke verschijnselen die voor sommige recreanten minder aantrekkelijk zijn, zoals de grote hoeveelheden wieren. Op de GravenBol doet zich dit fenomeen nu voor het tweede jaar voor en omdat het onschadelijk is, maakt geen enkele overheidsinstantie zich hier druk over.

Windrichting

Afhankelijk van de windrichting drijven de wieren richting de stranden of langs de oevers. Wij zijn van mening dat het heel storend is op een strand voor zwemmers en doen ons best dit te verwijderen. Met enige regelmaat worden grote hoeveelheden wier uit het water gevist en verwijderd. 

Ganzen en eenden

Ganzen en eenden foerageren overal, op weilanden maar ook op de ligweiden van de GravenBol. Door de aanhoudende droogte worden hun uitwerpselen niet verdund en uitgespoeld. Wij zijn als beheerder niet in staat hier iets tegen te doen. Alle openbare zwemgelegenheden worden door de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) regelmatig gecontroleerd op de kwaliteit van water. Zodra aanwijzingen gevonden worden dat de waterkwaliteit niet goed is komen er waarschuwingsborden. Sinds jaar en dag is de kwaliteit van het water op de GravenBol als uitstekend gekwalificeerd. Onlangs hebben een aantal recreanten last gehad van rode bultjes en hierover een melding gedaan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij hebben toen contact opgenomen met de RUD Utrecht die extra monsters hebben genomen welke door Rijkswaterstaat (RWS) zijn onderzocht. Uit voorzorg werd een bord met „zwemmersjeuk” opgehangen en dat is n.a.v. dit onderzoek weer verwijderd.

Mvg: vrijwilligers GravenBol

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha