Wijk bij Duurstede, 18 maart 2018. Normaal gesproken houd ik me, zoals zovelen, niet zo bezig met politiek. Iedere partij heeft wel goede standpunten, en tevens punten waar ik me wellicht niet in kan vinden. Over het algemeen houden deze partijen het evenwicht dat er, in mijn optiek, hoort te zijn, redelijk in stand. Ze doen het prima en gaan over het algemeen respectvol met elkaar om. Maar als een lokale politieke partij op deze wijze graag de aandacht op zich wenst te vestigen, zo net voor de gemeentelijke verkiezingen, dan kunnen ze die, wat mij betreft, ook best even krijgen.

Wat op het eerste gezicht misschien een prima samenwerking lijkt tussen de enige lokale partij die Wijk rijk is en stichting WijkNogLeuker, waarvan de vrijwilligers, met zo enorm veel inzet, ontzettend veel leuke en goede activiteiten organiseren binnen onze gemeente, is, bij nader inzien, op zijn minst een kritische blik waard. En wel om de volgende punten:

Het commerciële bedrijf De Gravenbol BV, waarvan Stichting WijkNogLeuker 100% aandeelhouder en enige bestuurder is, heft, zoals we allemaal weten, parkeergelden bij recreatieterrein De Gravenbol. Hierover is altijd al veel te doen geweest binnen onze gemeente en alle ruim 100.000 jaarlijkse recreanten hebben daar ongetwijfeld zo hun eigen mening over. Diverse politieke partijen willen De Gravenbol echter weer vrij toegankelijk maken. Met het deelnemen van Stichting WijkNogLeuker aan de verkiezingen, via WijkNU, kan dit commerciële bedrijf straks dus rechtstreeks invloed uitoefenen op de gemeentelijke besluitvorming hierover. Dat lijkt me geen goede zaak. Politiek gezien dan, want voor Stichting WijkNogLeuker met hun Gravenbol BV is dat uiteraard uitermate handig.

Stichting WijkNogLeuker levert ook een bestuursvoorzitter aan kringloopwarenhuis Nogges. Deze meneer is tevens nummer 2 op de lijst van WijkNU. In zijn functie als voorzitter van kringloopwarenhuis Nogges is hij het oneens met de gang van zaken rondom een, door de gemeente gewenste, kringloop-pilot. Vervolgens gebruikt zijn Stichting WijkNogLeuker de politieke partij WijkNU om hun ongenoegen daarover te uiten. De wijze waarop laat ik maar even in het midden, oordeel vooral zelf.

Is dit een voorbode van hoe Stichting WijkNogLeuker, via WijkNU, continue de publieke opinie gaat proberen te beïnvloeden, iedere keer dat iets deze stichting niet aanstaat? Hoe zit het dan met de politieke inspraak van ándere Wijkse verenigingen en stichtingen? Stichting WijkNogLeuker kan straks rechtstreeks invloed uitoefenen op gemeentelijke besluiten die óók andere stichtingen en verenigingen betreffen. Hoe objectief gaan zij daarin zijn?

Tenslotte de keuze van Stichting WijkNogLeuker om de samenwerking aan te gaan met juist BurgerBelangen. Het feit dat dit de enige politieke partij was waar deze stichting kon binnenwandelen, het voltallige bestuur kon vervangen door hun eigen mensen én een eigen mannetje op nr. 2 op de lijst konden plaatsen, doet wat mij betreft behoorlijk wat vraagtekens rijzen bij de oprechtheid van dit gehele initiatief.

Ik denk dat je als kiezer, zeker als je voorheen BurgerBelangen stemde, je deze verkiezingen toch echt even achter de oren moet krabben en je moet afvragen of je het er mee eens bent dat 1 stichting én een commercieel bedrijf op deze manier dergelijke invloed verwerft binnen onze gemeente. Persoonlijk zeg ik: "WijkNU? Even niet!".

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha