Wijk bij Duurstede, 4 oktober 2017. Vijftien jaar geleden voltrok zich de grootste archieframp in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In de avond en nacht van 17 op 18 oktober 2002 stroomde de archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied - Utrechtse Heuvelrug vol met grondwater. Het water bereikte een hoogte van 1.80 meter. Deze bewaarplaats was gevestigd in de archiefkelder van het gemeentehuis in Wijk bij Duurstede. De oorzaak was een technische storing van een waterpomp, die werd gebruikt bij de verbouwing van het gemeentehuis. 1000 strekkende meters aan archieven en collecties uit de periode 1300 tot 2002 kwamen daardoor onder water te staan.

Een langdurig traject

Het was het begin van een langdurig en gecompliceerd traject van evacuatie, invriezen, het maken van plannen, drogen, schade-inventarisatie, herstel en restauratie van de stukken. Én van advisering, bestuurlijke, juridische en financiële procedures en beslissingen, die onlosmakelijk verbonden zijn met een dergelijke grote calamiteit.

Volledig herstel van de collectie

De archiefcollectie is nagenoeg volledig hersteld en weer voor iedereen toegankelijk. Ook financieel is alles afgehandeld. Nu, vijftien jaar later, wordt daarom een punt gezet achter dit omvangrijke project. Op vrijdagmiddag 13 oktober 2017 staan we, samen met vele betrokkenen en geïnteresseerden, nog één keer stil bij de archieframp. We kijken terug naar het gebeuren, maar we kijken ook vooruit naar de toekomst. We laten zien waar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, zoals het Streekarchivariaat tegenwoordig heet, op dit moment mee bezig is.

Film en tentoonstelling

Over de Wijkse archieframp zijn een film en tentoonstelling gemaakt. Vanaf maandag 16 oktober maken deze een tournee langs de gemeentehuizen van de vijf gemeenten die bij de ramp betrokken waren: Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Bunnik en Houten. Tussen 16 oktober en 10 november 2017 kan iedereen tijdens de openingstijden een kijkje nemen in het Huis van de Gemeente van Wijk bij Duurstede aan de Karel de Grotestraat 30. Daarna zijn de andere gemeenten aan de beurt. Wie alvast een indruk wil krijgen van de film, kan de trailer bekijken.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha