Wijk bij Duurstede, 7 oktober 2020. Het is alweer ruim een half jaar geleden dat BluesinWijk abrupt alle blues activiteiten stop moest zetten. Aan de vooravond van de Wijkse Bluesweek gingen alle mooie plannen pardoes de ijskast in, werden tientallen bands en muzikanten afgebeld en gingen zij tot de zomer in lockdown. Géén live blues meer, geen gezellige blues avonden, geen festivals, gewoon helemaal niks. Rare gewaarwording, waar eigenlijk niemand ooit rekening mee had gehouden. Opeens zagen en spraken ze elkaar niet (zo vaak) meer, viel er weinig meer samen te lachen, hoorden elkaars verhalen niet meer en hoefden geen nieuwe plannen en afspraken meer te maken. Kortom het was stil, niks voor de altijd zo luidruchtige blues club.

Corona-proof

Gelukkig is de lockdown achter de rug en mag/kan er weer wat meer. De bluesmannen begonnen wat om zich heen te kijken naar nieuwe mogelijkheden en zagen in het land dat concerten met een beperkt aantal bezoekers en met inachtneming van de Corona-beperkingen tóch weer mogelijk zijn. Ze bezochten er een aantal, leerden ervan en bovendien beviel dat kleine en intiem eigenlijk ook wel. In Wijk kon theater Calypso dat bieden en daar gaan ze het dan vanaf oktober voorzichtig proberen met een paar miniconcerten. Calypso is Corona-proof met een beperkt aantal bezoekers (ca. 30-40), uitsluitend zitplaatsen (ook in de pauze) en 1,5 m uit elkaar, vooraf reserveren, gezondheidscheck, drankjes worden bezorgd bij de zitplaatsen, vanaf 22.00 uur geen drankverkoop meer, na afloop is de bar gesloten en gaan de bezoekers rechtstreeks weer naar buiten. Om dit kostendekkend te krijgen zijn er meerdere voorstellingen op één dag. Zo kunnen de Wijkse bluesliefhebbers niet alleen genieten van livemuziek, maar bovendien steunen ze daarmee ook theater Calypso. Een significant deel van de ticketopbrengst gaat naar het theater en zo helpen bluesfans Calypso de winter door te komen. Want Wijk zonder een theater, daar moet je toch niet aan denken. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus bestel snel je ticket(s).

Najaarsprogramma in Calypso

Vrijdag 23 oktober staan een bluesfilm incl. een bluesoptreden op het programma en op 28 november en 10 januari spelen er nog eens vier bluesacts. In totaal kunnen we, verdeeld over zeven voorstellingen, ca. 250 bezoekers ontvangen. Alle info staat op www.bluesinwijk.nl. De ticketverkoop voor alle voorstellingen loopt via van Ginkel Muziek, Achterstraat 1, telefoon 0343-574522 of www.calypsotheater.nl

Vrijdag 23 oktober Film & blues

De prachtige film ‘Two Trains Runnin’ afgewisseld met live blues door bluesduo Reemers & de Greef. De film is slechts één keer eerder vertoond in Nederland, een uitgelezen en unieke kans dus om te gaan zien. Engels gesproken, niet ondertiteld. We draaien de film om 18.30 en om 21.00 uur. Toegang €10,-.

De film gaat terug naar de zomer van 1964, waarin twee groepjes van drie blanke, muziekminnende jongemannen onafhankelijk van elkaar naar Mississippi trokken, op zoek naar blueslegendes Skip James en Son House. De zoektocht vond plaats tegen de achtergrond van het bloedige geweld waarmee de invoering van het stemrecht voor zwarten gepaard ging in het diepe zuiden van Amerika. De film laat de belangrijke rol zien die muziek had en heeft bij de overbrugging van de cultuurkloof en het aanjagen van maatschappelijke veranderingen. De interviews worden aangevuld met getuigenissen van andere, zowel hedendaagse als historische muzikanten en activisten, met soms schokkende archiefbeelden en uiteraard met heel veel muziek. ‘Two Trains Runnin’ herinnert de kijker eraan hoe fragiel en zwaarbevochten de vrijheden zijn die zo vanzelfsprekend worden geacht en ook nu weer onder druk staan.

Vooraf en in de pauze speelt het bluesduo Frank Reemers en Joep de Greef, twee oude rotten uit de Nederlandse muziekscene met een vracht aan ervaring en een passie voor Blues & Roots. Regelmatig gaan ze samen naar het zuiden van Amerika, de bakermat van de Blues. In Louisiana, Tennessee, Arkansas, Alabama, Texas, Illinois en natuurlijk Mississippi en bezoeken alle plekken die belangrijk zijn geweest in de historie van de Blues en spelen ze s’avonds in de Juke Joints en Blues cafés. Met hun succesvolle bluesbands Ramblin’ Dog en Mojo Hand speelden zij tijdens de Blueskroegentocht 2018 in restaurant de Engel. De mannen vinden het heerlijk om met zijn 2-en prachtige eigen en zelfbewerkte nummers ten gehore te brengen aan een geïnteresseerd publiek. Gewapend met diverse gitaren en bluesharp brengen zij een repertoire dat gaat van oude fingerpicking en Delta blues tot heerlijk swingende pareltjes. Blues & Roots gespeeld met passie en gezongen vanuit het hart, dat is Reemers & de Greef.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha