Wijk bij Duurstede, 10 maart 2020. Van dinsdag 31 maart t/m zondag 5 april organiseert Blues in Wijk samen met enkele basisscholen, het Filmhuis, de horeca, Theater Calypso en Wijkse prominenten een nieuw, uniek bluesproject in Wijk bij Duurstede. Zes dagen blues met een bijzonder programma, voor jong en oud, voor elk wat wils.

De bluesweek begint op dinsdag met (besloten) blueslessen op basisscholen, woensdag en donderdag in theater Calypso een bluesshow en een bluesfilm omlijst door liveblues. Vrijdag een blueswandeling in de binnenstad en afterparty bij café Ome Ko. Zaterdag een bluesnight in café de Veldpoort en zondag een Lazy Sunday Blues in Theater Calypso. De Lazy Sunday is gratis toegankelijk, de overige avonden entree €12,50. E-tickets (excl.servicekosten €1,80) zijn te koop via de website van BluesinWijk. Tickets zonder servicekosten zijn ook verkrijgbaar bij van Ginkel Muziek (show en film), bij café Ome Ko (blueswandeling) en bij café de Veldpoort (bluesnight). 

Blues4kids

De Wijkse Blues Week begint op basisscholen de Wegwijzer (locatie de Zonnewijzer) en de Horn (lokatie Kompas). Dinsdag 31 maart en woensdag 1 april bezoeken ca. 250 leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 Blues4Kids, een voorstelling voor kinderen ontwikkeld door Big Bo Brocken en Vera van Faassen. Zij zijn erin geslaagd op begrijpelijke en boeiende wijze het ontstaan van de blues op kinderen over te brengen. In een mooi aangekleed decor met sfeervolle achtergrondbeelden, traditionele instrumenten, spannende anekdotes en oude bluesliedjes nemen ze de kinderen mee op een spannende reis langs de Mississippi. Eerdere voorstellingen in het land zijn zo enthousiast ontvangen dat we dit onze Wijkse scholieren niet wilden onthouden. De concerten zijn uitsluitend toegankelijk voor de schoolkinderen en hun leerkrachten.

Theatervoorstelling 'Preaching the blues' 

Dinsdag 31 maart om 20.30 uur staat Big Bo in Theater Calypso met zijn voorstelling 'Preaching the Blues'. In een indrukwekkend decor weet hij op inspirerende wijze mensen met muziek, beelden en verhalen mee te nemen in de ontstaansgeschiedenis van de blues uit de Amerikaanse Mississippi Delta. Een avondvullende show met deze muziek uit het begin van de vorige eeuw, die via stromingen als Gospel, Piedmont, Ragtime, Jazz en Rock’n’Roll uiteindelijk de basis vormt voor de hedendaagse Popmuziek. Vrije zitplaatskeuze. Entree €12,50. Voor de ouders/verzorgers/docenten van de beide basisscholen geldt een speciale aanbieding. Twee voor de prijs van één.

Film ' Two trains runnin' & Guy Verlinde trio 

Donderdag 2 april weer FILM & BLUES in samenwerking met Filmhuis Calypso. We draaien de prachtige film ‘Two Trains Runnin’ afgewisseld met live blues door het Belgisch/Nederlandse trio Guy Verlinde. De film is slechts één keer eerder vertoond in Nederland, een uitgelezen en unieke kans dus om te gaan zien. Engels gesproken, niet ondertiteld. Filmhuis Calypso, vanaf 20.00 uur. Vrije zitplaatskeuze. Entree €12.50

De film gaat terug naar de zomer van 1964, waarin twee groepjes van drie blanke, muziekminnende jongemannen onafhankelijk van elkaar naar Mississippi trokken, op zoek naar blueslegendes Skip James en Son House. De zoektocht vond plaats tegen de achtergrond van het bloedige geweld waarmee de invoering van het stemrecht voor zwarten gepaard ging in het diepe zuiden van Amerika. De film laat de belangrijke rol zien die muziek had en heeft bij de overbrugging van de cultuurkloof en het aanjagen van maatschappelijke veranderingen. De interviews worden aangevuld met getuigenissen van andere, zowel hedendaagse als historische muzikanten en activisten, met soms schokkende archiefbeelden en uiteraard met heel veel muziek. ‘Two Trains Runnin’ herinnert de kijker eraan hoe fragiel en zwaarbevochten de vrijheden zijn die zo vanzelfsprekend worden geacht en nu weer onder druk staan.

Het Guy Verlinde Trio omlijst de film met heerlijke bluesmuziek. Als geen ander kan onze Vlaamse bluesvriend aansluiten bij de muziek in de film en de bluesstijlen verder vertolken naar de blues van nu. Hij wordt vergezeld door Olivier Vander Bauwede (harmonica, gitaar) en Richard van Bergen.

Bleuswandeling 

Het hoogtepunt van de Blues Week is de blueswandeling op vrijdagavond 3 april. In samenwerking met de Wijkse middenstand, (oud)ondernemers, de horeca en tientallen vrijwilligers organiseren we dan een uniek project. Vanaf 20.00 uur beginnen de wandelingen vanuit café Ome Ko en leiden vier Wijkse gidsen de deelnemers door de binnenstad. In meerdere locaties vertellen Wijkenaren oude verhalen en anekdotes uit het midden van de vorige eeuw, de tijd dat Wijk nog geïsoleerd en armoedig was. Net als de zwarte slaven vorige eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Blues wist hun zware bestaan van toen te dragen. Bluesmuzikanten van nu (Thomas Toussaint Band & Friends) en de verhalen van toen slaan een brug naar het mooie Wijk van nu. Rond 22 uur is iedereen terug bij Ome Ko voor een spetterende afterparty. Een gezamenlijke sessie van de deelnemende bluesmuzikanten maakt van deze blueshappening een onvergetelijke avond. Maximaal 100 deelnemers kunnen aan de blueswandeling deelnemen. Wees er snel bij. Vol = Vol. Deelname aan de wandeling & afterparty is €12.50. E-tickets te koop via www.bluesinwijk.nl en bij café Ome Ko. De wandeling is minder geschikt voor personen die niet goed ter been zijn.

Bluesnight 

Zaterdagavond 4 april een heerlijk bluesfeestje in de Veldpoort eten & drinken met Sugarboy and the Sinners. Vanaf ca. 22.00 uur is het eetcafe omgetoverd in een echt bluescafé: dinergeuren maken plaats voor dampende bluesklanken. Sugarboy and the Sinners staan in Nederland bekend als een blues/feestband en gaan er een geweldige show van maken. Liefhebbers mogen deze avond beslist niet missen. Entree €12,50

Lazy sunday blues 

Zondagmiddag 5 april sluit de Wijks Blues Week af in Theater Calypso, waar regionale bluestalenten zich kunnen presenteren. Drie bluesbands uit de regio hebben we uitgenodigd: The Vaults, Charles Adrian Band en Basic Station. Vier uur lang zetten ze lekkere blues op het podium. Ze spelen van 16.00 tot 20.00 uur. Rond 18.00 uur zijn er ook lekkere hapjes verkrijgbaar. Gratis toegang.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha