Wijk bij Duurstede, 20 maart 2019. In de Vikinghal aan de Karolingersweg 234 (ingang aan de achterzijde) wordt door twintig vrijwilligers een Vikingschip gebouwd op ware grootte. Om geïnteresseerden te informeren over de stand van zaken wordt op zaterdag 6 april a.s. van 15.00 uur tot 17.00 uur een “Open Dag” georganiseerd waar de meeste mensen van het bouwteam aanwezig zijn. Iedereen is welkom om zich op de hoogte te stellen van de vorderingen.

Timmermanswerkplaats

Vorig jaar april is in de voormalige sporthal begonnen met de bouw van een Vikingschip op ware grootte naar het model van de Skuldelev 3. Het origineel van het schip ligt in het Vikingschipmuseum in Roskilde in Denemarken. Het schip wordt 14 meter lang en 3,50 meter breed. In de Vikinghal is een volledige timmermanswerkplaats ingericht om het schip te kunnen bouwen. De Stichting Wijkse Projecten, de initiatiefnemer van het project, heeft een vrijwilligersteam van twintig man bereid gevonden om deze klus te klaren. Naar verwachting zal het tot eind van het volgend jaar (2020) duren voor het schip gereed is. Het voornemen is om de tewaterlating in het voorjaar van 2021 te laten plaatsvinden.

Open dag

Tijdens de “Open Dag” op zaterdag 6 april zal het schip worden ingewijd en zal er een “Hamer van Thor” in de kiel worden geplaatst. Een en ander is een oud Vikingritueel dat tijdens de bouw werd uitgevoerd om de zegen van de Goden over het schip af te roepen. Na contact met het vroegmiddeleeuwse Dorestad zal deze “Hamer van Thor” op 6 april door enkele inwoners van het oude Dorestad van het verleden naar het heden worden gebracht. Burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Wil Kosterman zullen dit kleinood in ontvangst nemen en in de kiel van het schip plaatsen. Ook de pers zal daarbij aanwezig zijn.

Vikingritueel

Aanvang van de “Open Dag” is om 15.00 uur. Na afloop van het Vikingritueel dat om ca. 15.30 zal plaatsvinden is er volop gelegenheid om met de mensen van het bouwteam van gedachten te wisselen over het hoe en waarom van de bouw van het Vikingschip. Zij vertellen u er graag over.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha