Wijk bij Duurstede, 26 oktober 2018. Zaterdag 24 november komt de tenor-solist Javier Rodriguez naar Wijk. Samen met het Wijks Vocaal zingt hij in de Katholieke kerk de Misa Criolla  en de kerstcantate Navidad Nuestra, beide van de Argentijnse componist Arièl Ramirez. Zaterdagavond 24 november in de Katholieke kerk aan de Klooster Leuterstraat in Wijk bij Duurstede. Aanvang 20.00 uur. Kaarten à € 22,50  bij de VVV, via de website van het Wijks Vocaal ( www.wijksvocaal.nl ) of bij de ingang van de kerk.

Muzikale begeleiding

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door een ensemble van Zuid-Amerikaanse musici, waaronder de in Nederland wonende Chileense musicus Alvaro Pinto-Lyon. Hij zingt in de Misa Criolla de tweede stem en speelt naast gitaar en hobo tal van Zuid-Amerikaanse instrumenten.  Als Javier Rodriguez voor een tournee naar Nederland komt (eens per twee jaar) maakt Alvaro steevast deel uit van zijn ensemble.

Wijks Vocaal

Voor het Wijks Vocaal, voor de gelegenheid versterkt met een aantal projectzangers, was het een forse uitdaging te leren omgaan met de Argentijnse ritme’s en taal. Ze hebben er maanden aan gewerkt. Dirigent Bernhard Touwen: ‘Deze muziek heeft een hoog tempo en er lopen vaak verschillende ritme’s door elkaar. Bovendien is het ingewikkeld om de Argentijnse teksten en de noten vloeiend te verbinden. Dat vergt veel van het koor, maar het is inspirerend en het resultaat makt alles goed’.

 Alvaro Pinto-Lyon

Voor Alvaro Pinto-Lyon is de komst van Javier en zijn ensemble ook een reünie met vrienden. ‘We kennen elkaar al zo’n vijftien jaar en hebben een klik. Javier is een super-goede tenor, dat zullen jullie wel merken. We vormen als ensemble gedurende die paar weken een hechte groep. De Zuid-Amerikaanse muziek zit vol passie en vrolijkheid en die geven we een jazzy swing mee. Dat klinkt echt super!’

Indianas

Behalve de twee stukken van Ramirez zingt het Wijks Vocaal zes door de Argentijn Carlos Guastavino op muziek gezette gedichten, de zogenaamde ‘Indianas’. Latijns-Amerikaanse liederen over liefdesverlangen en liefdespijn en over de schoonheid en onherbergzaamheid van het leven. Wervelende klanken en hartstochtelijke ritme’s, omspeeld en begeleid door virtuoze pianomuziek. Alles zit er in: vreugde, verlangen, dorst en pijn.

Samen met zijn Argentijnse Ensemble zal Javier Rodríguez ook zelf een aantal swingende bijdrages aan het concert geven. En Bernhard Touwen, de dirigent van het Wijks Vocaal, zal in twee korte Zuid-Amerikaanse werken laten horen dat hij een meester in het pianospel is. Na afloop is er natuurlijk gelegenheid om na te praten bij een goed glas Zuid-Amerikaanse wijn.

Alvaro Pinto-Lyon

 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha