Wijk bij Duurstede, 7 oktober 2018. Wilt u meer weten over het bakken van groenlingen, het gebruik van koetjes en de hoge oventemperatuur, kom dan op zaterdag 13 oktober om 14 uur naar steenfabriek de Bosscherwaarden, Wijk bij Duurstede. Daar kunt u de groenlingen zelf zien en de gidsen van het Utrechts Landschap zullen u uitgebreid vertellen over het bakproces. En voor de duidelijkheid: groenlingen zijn behalve mooie vogeltjes ook ongebakken stenen.

Aanmelden

Opgeven voor de rondleiding kan via de site of via de VVV van Wijk bij Duurstede (tel: 0343575995). Kosten bedragen 4,50 voor volwassenen terwijl kinderen en beschermers van het Utrechts Landschap voor 2,50 mogen genieten van deze excursie. Het adres van de steenfabriek is: Lekdijk West nr 28. Verstandig om de routebeschrijving uit te printen; navigatie kent het adres niet altijd.

Groenlingen

Droog de groenlingen vooraf goed. Stapel ze in een niet te warme oven. Laat wat ruimte tussen de groenlingen voor het vuur. Verwarm ze langzaam tot 600 graden.Stook ze dan verder tot hun eindtemperatuur. Bescherm de handen met koetjes bij het uit de oven halen. Bij de rondleiding wordt een film vertoond die gemaakt is op de Bosscherwaarden in de laatste jaren dat de fabriek open was. Een rondwandeling over het terrein en door de ringoven maakt de rondleiding compleet en buitengewoon boeiend.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha