Wijk bij Duurstede, 27 september 2018. Marktbewoners Vincent en Hanneke van der Weerd kijken gespannen toe. Het zogenaamde “hoedje” van de marktpomp voor de Grote Kerk staat op het punt om gelicht te worden en hangt al in de touwen “ Ik hoop maar dat het goed gaat” zegt Vincent, die er pal tegenover woont. “Het is cultureel erfgoed, daar moet je zuinig op zijn” vult zijn vrouw Hanneke aan.

De pompen

Donderdagochtend werd door initiatiefnemer Ruud Muis en wethouder Wil Kosterman door middel van deze actie de aftrap gegeven voor de restauratie van de stadspompen, een initiatief waar stadsbrouwerij De Dikke zich sinds 2016 sterk voor maakt. De pompen dateren van 1759, en vervingen de waterputten waar de Wijkenaren tot die tijd hun water vandaan moesten halen. Ook nu nog herinnert menige Wijkenaar zich dat de pompen daadwerkelijk water oppompten, en actief gebruikt werden. Vaak was dit een bron van vermaak voor spelende kinderen.

Stadsbrouwerij

Door een defect van het binnenwerk gaven de pompen echter al jarenlang geen water meer, en dat wil Stadsbrouwerij De Dikke herstellen. De initiatiefnemers hielden een inzamelingsactie, die startte met de presentatie van een ludiek en humoristisch filmpje op het Wijkse filmfestival in 2016. Het lukte om € 10.000 binnen te halen door middel van acties en sponsoring. De gemeenteraad verdubbelde dit bedrag, waarmee de uitvoering bekostigd kon worden. Naar verwachting zal de restauratie eind van dit jaar zijn afgerond, maar de zwengels zullen pas in het voorjaar worden teruggeplaatst, na de vorstperiode. Wethouder Kosterman is blij met dit initiatief. “Een aantal mooie plannen komt straks samen: het herstel van de stadspompen, de herinrichting van de Markt en verbouwing van het oude Stadhuis. Dan kan de Markt er weer een eeuwtje tegen!”

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha