Wijk bij Duurstede, 27 september 2018. Na het grote succes van 2016 veranderen zondagmiddag 14 oktober opnieuw 25 huiskamers in Cothen en Wijk bij Duurstede in echte Juke-Joints. Intieme podia waar iedereen tussen 13.00 en 17.00 kan gaan luisteren naar bijzondere optredens van maar liefst 87 bluesmuzikanten, die daar 3 keer drie kwartier optreden. Een voor Nederland uniek blues evenement!

Gluren bij de Buren

Al enkele jaren is ‘Gluren bij de Buren’ zeer succesvol in oa. de Utrechtse en Houtense woonkamers. Dichters, cabaretiers, dansgroepen, koren, acteurs en muzikanten laten dan in tientallen huiskamers zien en horen wat ze in huis hebben. Frans Hoving van Blues in Wijk was daar enkele keren te gast en vertaalde het in 2016 naar een Wijkse blues versie. Frans: “Net als in 2016 is de belangstelling van zowel de huiskamers als de muzikanten weer enorm groot. We hopen dat Blues bij de Buren bijdraagt aan een grotere saamhorigheid in de buurten. Bluesmuziek verbindt mensen en is bij uitstek een cultuurvorm die langs alle randen en standen, leeftijden en smaken gaat. Tijdens Blues bij de Buren ontmoet je niet alleen de inwoners van je eigen stad of dorp, maar maak je in de intieme sfeer van de huiskamer kennis met al het moois wat blues te bieden heeft”.

Ook bij Anton Winkel thuis

Anton Winkel is één van de huiskamereigenaren die meedoet. Anton: “Al mijn hele leven ben ik een groot bluesliefhebber. In 2009 was ik één van de drie oprichters van Blues in Wijk. Wij zijn er afgelopen jaren in geslaagd om de blues in Wijk zeer succesvol op de kaart met steeds weer nieuwe activiteiten. In 2016 kwam daar het huiskamerbluesproject bij en hebben Phili en ik in onze tuin een band gehad. Dat beviel uitstekend en dit jaar doen we ook weer mee. Blues in 25 woningen, dat is niet niks en om daar dan ook nog eens 25 bluesbands bij te vinden die belangeloos komen spelen geeft wel aan dat de blues in Wijk leeft. Ook zijn er dit jaar weer bands bij die in 2016 zich ook al aanmeldden. Een prachtig resultaat, waar ik als oud bestuurslid enorm trots op ben. Wij ontvangen de Wijks/Utrechtse band the Vaults. De bandleden kennen we goed, geregeld spelen ze ook bij de jamavonden die ik organiseer. Samen met Phili maken we lekkere hapjes voor iedereen en natuurlijk schenken we tegen een kleine vergoeding (de opbrengst is voor de muzikanten) een wijntje en een biertje. Dat hoort gewoon bij blues. We gaan de hele buurt langs om te flyeren en mensen uit te nodigen. We kijken er erg naar uit.”

25 bluesacts

De 25 blues acts komen niet alleen uit Wijk en de Utrechtse regio, maar uit heel Nederland. Ze spelen allemaal (semi) akoestisch, dat is een harde eis. Op geluidsoverlast in woonwijken zit niemand te wachten. Alle bands treden gratis op. Het is in bluesland niet gebruikelijk om gratis te spelen, maar de muzikanten vinden spelen in een huiskamer enorm origineel en ook wel een beetje uitdagend en spannend. Het is weer eens wat anders dan in een café of op een podium. Er is voor elk wat wils. Bij de één ingetogen blues, bij de ander gaat het dak eraf. De acts die meedoen zijn: Big Bo, Kees Dusink & Buzz Badweather, the Vaults, Basic Station, Vintage Brothers, Ad Vlaar, Charles Adrian Band, Mental Pirates, John Frick Trio, Kozzeltov, Carolina and the BluesMen, Rock-As, The Midnight Rascals, Five Point Six, Just in the Moment, Beechcraft Bonanza, Theo Sieben, Muddy Ground, Ramshackle Bluesband, Tuff Enuff Acoustic, Big Daddy's Breakfast Voodoo, The Woods, The Coasters, Blues after Seven en H.B. Stroll.

Radio-special

Zondag 30 september zijn enkele bestuursleden van Blues in Wijk, huiskamereigenaren en muzikanten te gast bij radiopresentator Jos du Floo in het bluesprogramma ‘Highstreet Jazz & Blues’ in de studio van Radio90.nl. Samen met Jos wordt er dan twee uur lang vooruitgeblikt op Blues bij de Buren, is er muziek te horen van enkele bluesbands die daar optreden en er wordt ook live gespeeld. Een soort huiskamer in de studio dus. Meeluisteren kan van 12.00 tot 14.00 uur via FM 107.0 of www.radio90.nl

Gratis toegang in 25 woonkamers

Alle huiskamers zijn vanaf 13.00 uur open. De huiskamers zijn herkenbaar aan posters en ballonnen. Om 13.30, 14.45 en 16.00 uur spelen de muzikanten 45 minuten in dezelfde huiskamer. Steeds zit er een half uur tussen een optreden. Daarin kunnen bezoekers nog even napraten en verkassen naar een andere huiskamer. Zorg wel dat je op tijd bent bij de optredens die je graag wilt bijwonen. De huiskamers kunnen steeds maar een beperkt aantal mensen bergen en Vol=Vol. Kom zoveel mogelijk te voet of per fiets. De toegang is overal gratis, wel gaat overal de hoed rond. De opbrengst is voor de muzikanten. Overal liggen flyers met een plattegrond en een korte beschrijving van de bands. Ook op www.bluesinwijk.nl kun je dat nakijken. Hieronder de huiskamers gerangschikt op wijk: Cothen: Willem Alexanderweg 47, Kerkweg 22, van Groningenstraat 15 en Buschgensstraat 2 De Geer: Tacitus 8 Noorderwaard: Appelgaard 38, Appelgaard 29, Zandweg 102, Zandweg 15d en Nieuweweg 32 De Heul: dr. Holwerdastraat 18 en Londiniumdreef 47 Centrum: Peperstraat 6, Wilhelminastraat 24, Munstraat 23, Muntstraat 30, Langs de Wal 10, Volderstraat 25 en Kostverlorenpad 7 De Horden: IJsselsteen 28, Friese Steen 30, Dordtsesteen 11, Waranda 53, Amstel 116 en Middelweg Oost 8

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha