Wijk bij Duurstede, 30 april 2018. “Grijze, kale muren. Er zijn maar weinig mensen die dit een inspirerend uitzicht vinden. Het zijn geen plekken waar je even stil staat of waar je vol trots over vertelt. Tenzij aan die wanden een toffe en unieke invulling wordt gegeven. Met graffiti bijvoorbeeld! Van een wand zonder betekenis, wordt er een plek mét betekenis gecreëerd. Een plek waar mensen stil bij staan en zelfs trots op zijn. Een mooie graffiti laat muren tot leven komen. Het kan verhalen vertellen en een omgeving laten spreken.” (Straatkapers Graffiti Collectief)

Aanleiding

‘Wijk bij Graffiti’ is een project dat begin 2017 door Cultuurcoach Sanne Heymann is geïnitieerd en geïntroduceerd bij Stichting Binding Jongerenwerk. In het kader van het jaarlijks cultureel aanbod wordt ieder jaar gezocht naar nieuwe en vernieuwende projecten voor het basisonderwijs, waarbij leerlingen in aanraking komen met hun eigen culturele omgeving. Jaarlijks wordt voor 2 bouwgroepen een project ontwikkeld dat aansluit bij de kennis, interesses en belevingswereld van de leerlingen. Leerlingen van groep 7-8 staan midden in de wereld en zijn in staat een mening te vormen over deze wereld. Ze hebben behoefte zich (creatief) te uiten en tegelijkertijd betrokken te worden bij de dingen die ze doen. Op basis van deze feiten is het idee ontstaan een project te ontwikkelingen rondom straatkunst: oftewel graffiti. En dan niet zomaar een kunstproject, maar een project dat de leerlingen door middel van co-creatie letterlijk koppelt aan hun eigen omgeving.

Project

Tijdens ‘Wijk bij Graffiti’ gaan de leerlingen aan de ene kant in verschillende fases aan de slag met graffiti, oftewel street-art. Ze krijgen eerst een stukje geschiedenis en achtergrond mee, zodat ze weten waar deze kunstvorm vandaan komt en wat de achterliggende gedachte is. Daarna gaan ze aan de slag met schetsen. Deze schetsen worden omgezet tot één passend beeld. Dit beeld wordt vervolgens aangebracht op een muur, waarna de kinderen het met echte graffiti spuitbussen mogen omtoveren tot een kunstwerk. Dit alles onder leiding van het Straatkapers Graffiti Collectief (www.straatkapers.nl).

Community Art

Wat echter een belangrijke toevoeging aan dit project is, is dat er niet zomaar wordt gewerkt aan een kunstwerk, maar aan een ‘community art’ project dat gaat over de plaats waar de leerlingen wonen: Wijk bij Duurstede. En wie aan Wijk bij Duurstede denkt, die denkt aan Vikingen. De leerlingen gaan dus gezamenlijk aan de slag met een kunstwerk rondom dit thema en het uiteindelijke ontwerp zal in een collage op de muren van de (voormalige) Vikinghal worden aangebracht.

Bijdrage culturele omgeving

Door 2 elementen (praktische aanpak en culturele invulling) aan elkaar te koppelen maakt dat het project niet alleen op het gebied van kennis en vaardigheden een bijdrage levert aan de leerlingen, maar er ook voor zorgt dat er een bijdrage wordt geleverd aan de culturele omgeving. De Vikinghal is op dit moment een verlaten plek met een negatieve uitstraling. Het is vervallen en geen fijne plek om te zijn. Door dit gebouw door middel van kunst weer tot leven te wekken, geef je het gebouw als het ware weer terug aan de maatschappij. Door de boodschap op dat gebouw óók nog eens letterlijk aan de geschiedenis van Wijk bij Duurstede te koppelen, gaat deze plek nog meer leven en kan door middel van dit project een vervallen gebouw weer een plek worden om trots op te zijn.

Uitvoering project

Op dinsdag 15 mei en donderdag 17 mei zullen om 09:00, 10:15, 11:30 en 13:15 de groepen 7 en 8 door het Straatkapers Graffiti Collectief ontvangen worden en gaan de leerlingen onder begeleiding van hen aan de slag.

Graffiti Jam

Naast de 2 dagen dat de scholen werken aan het community art project, zal op zondag 20 mei tevens een zogenaamde ‘graffiti jam’ plaatsvinden. Tijdens dit evenement worden professionele graffitikunstenaars uitgenodigd om het kunstwerk verder af te maken en de Vikinghal in volle glorie te laten herrijzen als een locatie om trots op te zijn.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha