Lezing over bloembollen

groeienbloei

groeienbloei

Langbroek, 7 januari 2015. G&B afdeling Doorn e.o verzorgt op 14 januari een lezing over bloembollen, knollen en wortelstokken. Spreker is Jaap Duijs. De lezing begint om 20.00 uur in het Dorpshuis Langbroek, Prinsenplein 3 te Langbroek. Toegang is gratis. Op deze avond worden er leuke prijzen verloot. Voor aanvang van de lezing en tijdens de pauze zijn de lootjes te koop voor de prijs van 1 euro voor 4 stuks. Koffie en thee 1,50 euro.

Kweker

Jaap Duijs van kweekt op zijn gelijknamige kwekerij, bloembollen en knollen van tuin-, kuipplanten en snijbloemen. Op de kwekerij worden daarnaast ook bloembollen veredeld d.w.z. via kruising en selectie wordt ieder jaar gezocht naar planten met betere eigenschappen, zoals mooiere bloemen of sterkere planten. Deze avond geeft Jaap uitleg over de mogelijkheden van bloembollen voor het gebruik in de border, voor verwildering en om bloemen in de vaas om van te snijden.

Soorten

Vanaf de vroegste voorjaarsbolletjes zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, hondstand, Puschkinia, winterakonieten, irisjes, Scilla en crocussen tot en met in het voorjaar bloeiende bollen zoals boshyacinthen, Fritillaria’s, Camassia en Alliums.

Zomerbollen

Na de pauze komt de groei en bloei van zomerbollen aan bod. Een groot deel van deze bollen komt oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika. Deze zomerbollen worden vooral als kuipplanten gebruikt. Een gedeelte is ook in de tuin goed te gebruiken. De bekendste zijn o.a. gladiolen, ananasbloem, Tulbaghia, roodsterretjes en Oxalis. Meer informatie en routebeschrijving op de website.