Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd

openbare-verlichting-5917Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd/Foto: Kuifje
openbare-verlichting-5917

Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd/Foto: Kuifje

Wijk bij Duurstede, 22 september 2014. “Als de monopolisten Stedin en Citytec naar elkaar wijzen wanneer de problemen rond de openbare verlichting met hen worden besproken, geeft dat een machteloos gevoel” laat wethouder Hans Marchal in een gesprek met de redactie van ditiswijk.nl weten.

Afhankelijk

Door de unieke positie van de leveranciers van het ondergrondse netwerk (Stedin) en het straatinterieur (CityTec) in de gemeente is het moeilijk voor de gemeente om een vinger achter de problemen te krijgen. De gemeente heeft geen zicht op de werkzaamheden en technische installaties van de twee bedrijven. Afspraken die zijn gemaakt om regelmatig te rapporteren worden niet in zijn geheel nagekomen blijkt bij navraag.

Restitutie

De redactie heeft de gemeente gevraagd of er dit jaar restitutie is gevraagd aan CityTec in verband met de aanhoudende storingen in de openbare verlichting en het vervolgens dagenlang overdag laten branden van de straatverlichting. Dit is niet het geval. Marchal laat weten dat er enkele jaren geleden, n.a.v. een storing van enkele maanden aan de Botersloot, voor het laatst een teruggave van enkele honderden euro’s is gevraagd. “De kosten voor uitzoeken, controleren en sturen van brieven naar CityTec wegen niet op tegen de vergoedingen van de relatief korte storingen” zegt Marchal.

Oplossingen

Een eenduidige oplossing voor de problemen lijkt er niet te zijn. Met belangstelling volgt de gemeente een proef in Houten waar stroomnetwerken in wijken worden verkleind om bij storingen de overlast te minimaliseren. Het vernieuwen van het elektriciteitsnetwerk kan mogelijk ook het aantal storingen doen afnemen. De vernieuwing van het lokale netwerk is voorzien om in 2020 te starten. Marchal laat weten in overleg te gaan met Stedin om te zien of het naar voren halen van de start van de vernieuwingen de problemen kan verminderen.

Op de agenda

“In oktober is er een voorbespreking met de gemeenteraad waar het onderwerp op de agenda staat” laat Marchal weten. Ook is er binnenkort een overleg met de partijen om de problematiek te bespreken. Meer achtergrondinformatie over “Wat kost een lantaarnpaal?” is te zien in het programma “De rekenkamer“.

Lees ook: